Hlavní obsah

U hranic Mexika a USA zuří války drogových gangů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

Mexická města Tijuana, Mexicali, Rosarito a Ensenada ležící poblíž hranice se Spojenými státy se potýkají s násilím gangů. Americký konzulát v Tijuaně zaměstnancům proto nařídil zůstat do odvolání na bezpečném místě. Podle agentury AP je to potřetí tento týden, kdy mexická města zažívají žhářské útoky a střelbu mezi členy drogových gangů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Gangy během šarvátek v Zapopanu zapalovaly vozidlaVideo: Reuters

 
Článek

Střelci v ulicích kvůli sporům se soupeři nebo ve snaze zadržet hledaného protivníka střílí i na obchody, na auta i na náhodné chodce.

Foto: Profimedia.cz

Gangy během šarvátek v Zapopanu zapálili autobus, aby je nemohli policisté pronásledovat.

Úřady v Tijuaně ohlásily deset shořelých aut a starostka Montserrat Caballerová to připsala sporům mezi kartely. Vyzvala je, aby přestaly útočit na nevinné civilisty a vyřídily si účty s nepřáteli, nikoli s „rodinami a tvrdě pracujícími občany“.

Foto: Profimedia.cz

Gangy během šarvátek v Zapopanu zapálili autobus, aby je nemohli policisté pronásledovat.

Americký konzulát v Tijuaně v pátečním prohlášení uvedl, že ví o pálení aut, o silničních zátarasech a policejních aktivitách v Tijuaně, Mexicali, Rosaritu, Ensenadě a Tecatu.

Město Ciudad Juárez, proti němuž leží v Texasu El Paso, kvůli podobnému násilí ve čtvrtek zavřelo školy a zrušilo část veřejných akcí. Tamní gang po bitce vězňů postřílel devět lidí včetně čtyř zaměstnanců místní rozhlasové stanice.

V Mexiku se gang pomocí aut proboural do vězení, prchl s devíti trestanci

Svět

V úterý členové drogového kartelu v Jalisku a Guanajuatu reagovali na pokus zatknout jednoho ze svých vůdců vypálením aut a obchodů.

Tijuana leží u hranice s Kalifornií a prochází jí lukrativní trasa pašeráků drog, jimž dominuje kartel Arellana Félixe. V poslední době se ale místo stalo bojištěm různých skupin.

Prezident Andrés Manuel López Obrador ke čtvrtečním událostem v Ciudad Juárezu řekl, že gangy tam napadly občany v „jakémsi druhu odplaty“. „Nebyl to střet dvou skupin, došlo na střelbu na civilisty, nevinné lidi,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám