Hlavní obsah

Wagnerovci se troufale snažili získat zbraně na Ukrajinu od Turecka, člena NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme málo zbraní, tuto mantru dlouhodobě razí majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Jeho jednotky bojující u Bachmutu se tak obrátily na neočekávaný zdroj. Zbraně zkoušely sehnat přes Turecko, tedy člena Severoatlantické aliance. S odkazem na uniklé dokumenty Pentagonu to uvedla zpravodajská stanice CNN.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Návštěvníci ve vojenské kamufláži stojí u vchodu do „PMC Wagnerova centra“, které je spojeno s podnikatelem a zakladatelem soukromé vojenské skupiny Wagner Jevgenijem Prigožinem.

Článek

Podle amerických zpravodajců se jeden z členů Wagnerovy skupiny obrátil na svůj turecký kontakt, se kterým se začátkem února setkal.

Komunikovat měli o zakoupení zbraní a vybavení z Turecka, které by mohli žoldnéři využít v boji u Bachmutu a také v Mali, kde wagnerovci nadále usilují o obsazení zlatých dolů.

Dokumenty už neuvádějí, o jaký turecký kontakt se jednalo nebo zda o takové schůzce věděli turečtí představitelé.

Neexistují ani žádné důkazy o tom, že by Turecko zbraně wagnerovcům prodávalo. I tak ale možnost, že by někdo z NATO mohl dodávat zbraně žoldnéřské skupině, vzbuzuje podle CNN mezi spojenci napětí a zhoršuje vztahy mezi Ankarou a Washingtonem.

Američtí zpravodajci si myslí, že ruští žoldnéři minimálně zkoušejí takzvaně prozkoumat terén.

Wagnerovci zřejmě chtěli využít zvláštního vztahu mezi Tureckem a Ruskem. Ankara sice odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině, nadále ale s Moskvou udržuje blízké vztahy.

Rusko dlouho využívalo Turecko jako tranzitní zemi pro dovoz západního zboží, což Ankara zarazila až minulý měsíc.

Jak si Lavrov představuje nový světový řád: Bez USA a v zájmu Ruska

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám