Hlavní obsah

Konflikt na Ukrajině chceme ukončit co nejdřív, prohlásil Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Moskva má zájem, aby konflikt na Ukrajině skončil co nejdříve. Řekl to v pondělí podle agentury TASS ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který je na návštěvě Brazílie. Prezident této latinskoamerické země Luiz Inácio Lula da Silva v neděli pobouřil mezinárodní společenství výrokem, že za válku na Ukrajině mohou Moskva i Kyjev.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Sergej Lavrov na návštěvě Brazílie

Článek

„Je jasné, že máme zájem o co nejrychlejší konec konfliktu na Ukrajině,“ řekl šéf ruské diplomacie na tiskové konferenci se svým brazilským protějškem Mauroem Vieirou. Brazílii Lavrov poděkoval za „pochopení toho, jak situace na Ukrajině vznikla“.

Vieira v pondělí po jednání s Lavrovem uvedl, že jeho země odmítá „jednostranné sankce“ a podporuje kroky vedoucí k příměří, včetně Lulova návrhu vytvořit skupinu zemí, které by zprostředkovaly mírové debaty.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Sergej Lavrov a Mauro Vieira

Prezident, se kterým se má Lavrov podle agentury TASS rovněž setkat, dříve uvedl, že by v takové skupině měly být vedle Brazílie také Čína a Indie.

My území nevyměňujeme, odpálila Ukrajina návrh brazilského prezidenta vzdát se Krymu

Zahraniční

Rusko tvrdí, že bylo loni v únoru donucené na Ukrajině zasáhnout, aby před útlakem bránilo ruskojazyčné obyvatelstvo a aby znemožnilo Západu zneužívat Ukrajinu k ohrožování ruské bezpečnosti. Kyjev a Západ naopak uvádějí, že jde o ničím nepodložené záminky k rozpoutání války, jejímž cílem je obsadit ukrajinské území.

Moskva nadále svou rozsáhlou invazi odmítá nazvat válkou a označuje ji jako „speciální vojenskou operaci“. Konec konfliktu je v nedohlednu. Obě strany odmítají vojensky ustoupit a mírové rozhovory ztroskotaly na mrtvém bodě už loni na jaře. Jejich obnovení Kyjev i Moskvy opakovaně odmítly.

Brazílie je první zastávkou na Lavrovově cestě po Latinské Americe, v rámci které navštíví i Venezuelu, Nikaraguu a Kubu. Při návštěvách chce podle ruského ministerstva zahraničí posílit vzájemnou spolupráci na poli politiky, obchodu či vzdělávání a kultury.

Jak si Lavrov představuje nový světový řád: Bez USA a v zájmu Ruska

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám