Hlavní obsah

Minimálně 50 mrtvých si vyžádala tornáda v USA

• Aktualizováno

Pět států USA – Arkansas, Missouri, Tennessee, Kentucky a Illinois – zasáhly v noci z pátku na sobotu silné bouře a nejméně 24 tornád. Počet obětí jde do desítek, guvernér Kentucky vyhlásil stav nouze, když oznámil, že si tornádo během 300 km dlouhé cesty vyžádalo nejméně padesát obětí. Ve skladu Amazonu v Illinois, kde bylo sto lidí, se propadla střecha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tornádo strhlo sklad Amazonu v IllinoisVideo: Austin Drach via Storyful, Reuters/AP

 
Článek

Guvernér státu Kentucky Andy Beshear vyhlásil v několika okresech na západě stav nouze kvůli rozsáhlým škodám, které způsobila tornáda.

Způsobila největší škody za desítky let. Beshear povolal Národní gardu a přiznal, že si tornáda vyžádala oběti na životech.

Později uvedl pro stanici WLKY, že bouře s tornády mají na středozápadě zřejmě 50 obětí. „Úsvit přinesl více tvrdých zpráv. Byla to jedna z nejhorších nocí v kentucké historii. Některé oblasti byly zasaženy způsobem, který se těžko popisuje slovy.”

Jihem USA se přehnaly silné bouře s tornády. O život přišli tři lidé

Amerika

Největší škody utrpěl desetitisícový Mayfield na západě Kentucky. V továrně na svíce bylo v době úderu tornáda, kvůli kterému se zřítila zeď, asi 110 lidí: „Jsme přesvědčeni, že zahynuly desítky z nich,“ uvedl guvernér.

Místní soudní budova z roku 1888 přišla o střechu a věž. Poničené jsou i další stavby ve městě.

Tornádo ve městě bylo stupně EF4 nebo dokonce EF5, což by znamenalo, že vítr měl rychlost přes 320 km/h. Trosky byly údajně vyneseny až do výše deseti kilometrů, uvedli podle listu The Daily Mail meteorologové.

Guvernér Beshear dodal, že počet obětí může stoupnout na více než 70 lidí. V Kentucky během tornáda vykolejil nákladní vlak společnosti CSX. Oběti si nehoda nevyžádala, vlak kvůli špatnému počasí už předtím zastavil.

Poničený velkosklad

Za bouře se také ve 20:33 propadla střecha skladu firmy Amazon ve městě Edwardsville v Illinoisu. Podle agentury AP se k ní sjely desítky vozů záchranářů. Úřady uvedly, že na místě jsou mrtví, počet zatím neupřesnily.

Pod troskami je několik desítek zaměstnanců, místní stanice KTVI uvedla, že v době pádu střechy pracovalo v budově asi sto lidí. Zatím není jasné, kolik lidí utrpělo zranění.

„Je zničující vidět rozsah škod a vědět, že když se stalo, byli uvnitř lidé,“ řekl náčelník policie ve městě Michael Fillback.

Čtyřicet zaměstnanců je už převezeno na policejní oddělení. Jeden zaměstnanec vypověděl, že pod troskami jsou lidé a že auta skončila v retenční nádrži.

Ve státě Arkansas si tornádo vyžádalo jednu oběť a několik zraněných, uvedla stanice CNN. Tři lidé zemřeli v Tennessee a jeden v Missouri. V Kentucky vyhlásili výjimečný stav, guvernér informoval o nejméně 50 obětech.

Tornádo podle místních médií udeřilo v obci Monette na domov pro seniory s kapacitou zhruba 90 lůžek. Po cirka hodině a půl se podařilo evakuovat všechny obyvatele domova, z nichž se někteří schovali v suterénu.

Foto: Robert Cohen, ČTK/AP

Střecha skladu Amazon zasažená tornádem v Edwardsvillu

I když se původně uváděli mrtví, nikdo tam nezemřel. „Každého se podařilo dostat z domova s pečovatelskou službou a jsou spočítaní,“ uvedl starosta Bob Blankenship.

O 13 km dále ale zemřela dospělá žena, když koloniál Dollar General zasáhla bouře a záchranáři ji nemohli dostat ven, uvedl šerif Dale Cook.

V Tennessee zemřeli dva lidé v okresu Lake a jeden v okresu Obion.

V malém městečku Samburg v Tennessee bylo poničeno několik domů a několik lidí je uvězněno pod troskami. „Je to malá obec a je víceméně srovnána se zemí, řekla zaměstnankyně úřadu šerifa Judy Faulknerová.

Rozsáhlé výpadky proudu postihly 157 tisíc odběratelů v šesti amerických státech. Podle stanice CNN v noci z pátku na sobotu platila výstraha před silnými bouřemi na území, kde žije zhruba 55 milionů Američanů.

Odborníci se podle CNN obávají nočních tornád. „Podle statistik při nočních tornádech umírá dvakrát více lidí než při tornádech za dne,” uvedl meteorolog Dave Hennen.

Reklama

Výběr článků

Načítám