Hlavní obsah

Libyjského teroristu převezli do vazební věznice v New Yorku

New York

Do New Yorku byl dopraven vysoce postavený libyjský představitel Al-Káidy abú Anas Libí, vlastním jménem Názih Abdul Hamid Nabih Rukaí. Komando SEAL ho zadrželo v Tripolisu 5. října. Vyslýchán byl už cestou na lodi USS San Antonio, ačkoli není jasné, zda ví něco o aktuálních útocích a plánech teroristické sítě.

Foto: ČTK/AP

Abú Anas Libí na snímku z archívu FBI.

Článek

Počítačový expert Libí je obviněn z členství v Al-Káidě a z podílu na atentátu na americké velvyslanectví v Keni v roce 1998. Budovu údajně pozoroval a fotograficky zdokumentoval už v roce 1993.

Libí by měl v úterý stanout před soudním úředníkem, Federální prokurátor Preet Bharara potvrdil v pondělí, že Libí je už ve vazbě: „Anas Libí byl na konci týdne převezen do vazební věznice. Na témže místě byl obviněn před více než dekádou (z atentátů proti americkým velvyslanectvím v Tanzanii a Keni).  „Vláda očekává, že by měl před soudního úředníka předstoupit v úterý.“  Soudit by ho měl civilní soud.

Libí byl přes deset let na seznamu nejhledanějších osob FBI. Za jeho dopadení byla vyprána odměna pět miliónů dolarů.

Napětí v Libyi

Dopadení vyvolalo napětí mezi Libyí a USA. Libyjský premiér sice řekl, že akce nezhorší vztahy s USA, ale řekl, že by měl být souzen v Libyi. Země také požádala o jeho vydání. [celá zpráva]

Dopadení zvýšilo i napětí v Libyi, místní premiér byl dokonce po svých vyjádřeních minulý týden unesen a opět propuštěn. [celá zpráva]

Libího synové tvrdí, že do zadržení otce byli zapojeni i Libyjci, kteří pomáhali Američanům, i když to Tripolis popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám