Hlavní obsah

Povstalci unesli a po několika hodinách propustili libyjského premiéra Zajdána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Libyjského premiéra Alího Zajdána unesla ve čtvrtek ráno ozbrojená skupina. Po několika hodinách byl propuštěn. K zadržení se přihlásila skupina Operační prostor libyjských revolucionářů zřejmě kvůli tomu, že americké komando zajalo v zemi vysokého představitele Al-Káidy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povstalci drželi libyjského premiéra v tomto hotelovém pokojiVideo: Reuters

 
Článek

Zajdánovo propuštění oznámila libyjská státní televize a agentuře AFP ho potvrdil ministr zahraničí Muhammad Abdal Azíz: „Je na svobodě. Nemáme ale zatím ještě podrobnosti o okolnostech jeho propuštění.“

Zajdán na svém twitterovém účtu napsal, že ho únosci chtěli přinutit k rezignaci: „Jsem v pořádku, díky Bohu. Jestli bylo cílem té operace přimět mě k podání rezignace, pak říkám, že neodstoupím. Postupujeme malými krůčky, ale správným směrem."

Propuštění ukončilo drama, které začalo ráno, když premiéra z hotelu odvedlo sto ozbrojených mužů.

„Šéf přechodné vlády Alí Zajdán byl z neznámých důvodů odvezen na neznámé místo zřejmě skupinou bývalých povstalců,“ konstatovala libyjská vláda ráno ve stručném prohlášení na svých internetových stránkách.

Dopoledne libyjská státní agentura uvedla, že je zadržován na nedalekém oddělení boje proti zločinnosti na Ministerstvu vnitra v Tripolisu. Odvolala se na nejmenovaného činitele příslušného ministerského oddělení. Podle něj je v pořádku a bude s ním dobře zacházeno jako s libyjským občanem.

Foto: Abdeljalil Bounhar, ČTK/AP

Libyjský premiér Alí Zajdán

Zdroje z revolučních brigád, což je milice podporující vládu, už dříve sdělily BBC, že premiéra zadržela jejich složka určená pro boj se zločinem.

Podle agentury DPA se na Zajdánově zadržení podílela jednotka ministerstva vnitra, Brigáda boje proti zločinu, složená z bývalých povstalců. Akci označila „za zatčení na příkaz prokuratury”.

Státní agentura Lana s odvoláním na jednoho z pracovníků příslušného oddělení ministerstva už dříve oznámila, že Zajdán „nebyl unesen, nýbrž zatčen pracovníky tohoto oddělení“.

Odveta za dopadení Libího

K únosu se přihlásila skupina Operační prostor libyjských revolucionářů. „Jeho zatčení přišlo po vyjádření (amerického ministra zahraničí) Johna Kerryho o zadržení abú Anase Libího, když řekl, že vláda o tom věděla,“ řekl vůdce skupiny agentuře Reuters, skupina ale pak popřela, že jde o odvetu za Libího. Zajdán byl podle ní "zatčen" na základě paragrafů vztahujících se ke "zločinům poškozujícím stát nebo bezpečnost státu", uvedla podle agentury AFP bez dalších podrobností.

V sobotu zajalo komando amerického námořnictva SEAL Team Six vysokého představitele Al-Káidy abú Anase Libího. [celá zpráva]

Militantní kruhy byly zadržením Libího pobouřeny. Země sice požádala o vydání Libího, ale premiér uvedl, že akce neohrozí vzájemné vztahy s USA. [celá zpráva]

Nespokojenost se Zajdánem

Podle BBC může ale únos souviset i se Zajdánovými opakovanými žádostmi, aby Západ pomohl vládě zastavit militanty v zemi. Zopakoval to v úterý v rozhovoru, přičemž minulý měsíc při návštěvě Londýna žádal Británii, aby pomohla odvézt zbraně ze země, protože se mohou pašovat do Sýrie.

Na jaře obléhali Zajdánův úřad členové milicí, které bojovaly proti někdejšímu režimu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Bývalí rebelové žádali Zajdánovu demisi, přičemž poukazovali na zákon, jenž zakazuje členům starého režimu zapojit se do politického života. Zajdán za Kaddáfího vlády působil jako velvyslanec.

Libyjským úřadům se po ozbrojeném konfliktu proti Kaddáfímu v roce 2011 nepodařilo obnovit bezpečnost a mezi lidmi stále koluje množství zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám