Hlavní obsah

Exprezidenta USA Clintona odvezli do nemocnice, podstoupil zákrok na srdci

New York
Aktualizováno

Bývalý americký prezident Bill Clinton (63) byl ve čtvrtek odpoledne místního času akutně hospitalizován kvůli bolesti na hrudníku. Podle BBC měl také problémy s dechem. Lékaři mu museli zprůchodnit na dvou místech tepny.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Bývalý americký prezident Bill Clinton

Článek

"Přijali jsme Billa Clintona do nemocnice Columbia Campu s v New Yorku poté, co cítil bolest v hrudníku," uvedl Clintonův spolupracovník Douglas Band. Clintona vyšetřil kardiolog, zkontroloval jeho tepny a na dvě místa zavedl tzv. stent, který zabraňuje zúžení tepny. Jde o malou ocelovou pružinku, která už v tepně zůstává.

Krátce po operaci se s Clintonem telefonicky spojil prezident Barack Obama. Popřál mu brzké uzdravení a upozornil, že jeho pomoc zemětřesením postiženému Haiti "je příliš důležitá na to, aby dlouho polehával". Clinton se výrazně podílí na organizování finanční pomoci katribskému ostrovu. Během několika týdnů před svým onemocněním Haiti dvakrát navštívil.

Clintonův stav je po zákroku dobrý. "Prezident má dobrou náladu a bude se i nadále věnovat pomoci Haiti postiženému zemětřesením," řekl novinářům Band.

Za prezidentem míří z Washingtonu jeho manželka, ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Osoby z jejího okolí agentuře AP řekly, že nadcházející cestu do Perského zálivu, kterou má nastoupit, Clintonová nezruší. Ministryně navštíví Katar a Saúdskou Arábii.

Exprezident, který byl znám jako náruživý jedlík, podstoupil už v roce 2004 chirurgický zákrok čtyřnásobného bypassu. [celá zpráva]

Clinton byl prezidentem po dvě volební období v letech 1993-2001. Jeho manželka Hillary je nyní americkou ministryní zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám