Hlavní obsah

Dvě jezera v Argentině náhle zrůžověla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires
Aktualizováno

Dvě jezera v argentinském regionu Patagonie zrůžověla. Změna barvy zatím nebyla vysvětlena, ale místní ekologové se obávají, že by zbarvení mohlo být způsobeno průmyslovou kontaminací, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Růžové jezero v ArgentiněVideo: Reuters

 
Článek

Jezera se nacházejí blízko průmyslového parku na okraji argentinského města Trelew, na prašné planině podobné poušti, která je převážně opuštěná. Městští úředníci však nedávno podle zpráv na sociálních sítích města Trelew objevili v povodí nákladní auto, které tam vysypávalo odpad.

Obyvatelé z okolí si dlouhodobě stěžují na zápach z řeky Chubut, která lagunu napájí. Růžová barva je zřejmě způsobena siřičitanem sodným, který se používá jako barvivo, uvedla agentura AFP.

Úřady místním médiím poskytly zatím rozdílné názory na to, zda může být náhlá změna vody v jezerech škodlivá. Ekologové jsou však znepokojení. Místní aktivista Pablo Lada, člen argentinské národní ekologické sítě RENACE, řekl agentuře Reuters, že zrůžovění mohlo způsobit právě barvivo, které se obvykle používá k tomu, aby krevety, které se chovají nedaleko, získaly své typické růžové zbarvení.

Foto: Daniel Feldman, Reuters

Jezero v Argentině zrůžovělo

„Myslím si, že růžová laguna odhalila nedostatečné zpracování tohoto odpadu, které se stalo velkým problémem,” uvedl Lada. Řeka Chubut navíc napájí i další vodní zdroje v regionu.

Místní a regionální úředníci zabývající se ochranou životního prostředí vyšetřují příčinu možného znečištění jezer. Zatím ale nedospěli k žádnému závěru. Není to ovšem poprvé, co jezero změnilo barvu na fuchsiovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám