Hlavní obsah

Debata Trumpa nepoložila, Clintonová ho nedokázala knockoutovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Donald Trump a Hillary Clintonová ve druhé televizní debatě odložili rukavice a nechyběly ani podpásové údery. Přestože miliardář čelil skandálu s videem plným ponižujících výroků o ženách, republikán nakonec dokázat rány ustát a uštědřil své soupeřce také pár tvrdých úderů, shodují se oslovení komentátoři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Debata amerických prezidentských kandidátůVideo: Reuters

 
Článek

Clintonová ho nedokázala položit na lopatky, jak doufali její věrní, takže ještě nemá cestu do Bílého domu vydlážděnou, uvedla BBC.

Druhá debata ještě nerozhodla, uvedl historik Julian Zelizer. „Zatímco Trump byl schopen použít této diskuse, aby odpoutal pozornost od videonahrávky, nezískal v debatě vítězství a nevymazal problémy, které své straně způsobil,“ řekl. Absolutní vítězství si podle něj nepřipsala ani jeho soupeřka. „Ani Clintonová ale nebyla schopna dosáhnout k.o. pro soupeře, ve který její příznivci doufali,“ dodal.

Jasně to vystihl sloupkař deníku Daily Telegraph Timothy Stanley: „Problémem je, že zatímco Trump je excentrický kandidát, Clintonová je slabá.” V hodnocení demokratky se shodoval s komentátorku CNN Tarou Satmayerovou, která napsala: „Trumpova kampaň možná utrpěla smrtelné zranění, ale dařilo se mu dost dobře, aby zastavil krvácení. Otázkou ale je, zda dokázal stáhnout ztrátu.“ Sama o tom pochybuje, jak ale dodala, Trump má to štěstí, že Clintonová „má takové nedostatky, že není schopna soupeře zcela uzemnit”.

Foto: Jim Young, Reuters

Donald Trump a Hillary Clintonová při debatě

Když Trump, který čelí skandálu, že zneužíval své slávy, aby dobýval ženy včetně těch vdaných, řekl, „že nikdo nemá větší respekt k ženám než on“, jen nahrál své soupeřce na smeč. A snaha Trumpa odrazit útoky tvrzením, že Bill Clinton znásilnil ženu, mu otevíraly cestu do pekel. [celá zpráva]

Kdyby v tuto chvíli skončila debata, vůbec nejostřejší za 56 let televizních klání, pak by mohla být Clintonová šťastná, uvedla BBC.

Trump se nepoložil

Trump se však otřepal a dokázal ji postupně dostávat do kolen. Deptal ji na kauze využití soukromého e-mailu a řekl, že kdyby něco takového udělala v soukromém sektoru, skončila by za mřížemi.

Pak využil uniklých soukromých projevů k bankéřům, kde hájila volný trh, což v kampani nedělá. Clintonová přitom nepopřela, že by uniklé texty byly pravé, a zaplétala se do vysvětlení.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Donald Trump a Hillary Clintonová při debatě

Katastrofu se snažila odvrátit obviněním, že se Rusko vměšuje do amerických voleb na straně Trumpa, protože projevy zřejmě získali ruští hackeři z Wikileaks. [celá zpráva] Trump ale spojení s Ruskem odmítl.

Clintonová podle bleskového průzkumu televize CNN a organizace ORC v debatě dominovala. Uvedlo to 57 procent respondentů, zatímco jen podle 34 procent měl navrch Trump. Současně si však podle 63 procent dotazovaných Trump vedl lépe, než očekávali.

Také komentátor Errol Louis, který vede debatní pořad Inside City Hall na NY1, přiznal Trumpovi několik světlých okamžiků. Útok Clintonové, že neplatil federální daně, dokázal obrátit proti demokratické kandidátce. Přiznal, že je neplatil, dodal však, že totéž dělají mnozí bohatí Američané, a pustil se do své soupeřky, že se v Senátu nezasadila o reformu daňové politiky, která by tomu zabránila.

Sloupkař Telegraphu Timothy Stanley uvedl: „Když se obrátila debata ke Clintonové, Trumpovy útoky byly efektivní.“ Podle něj je demokratka nedokázala dobře odrážet: „Clintonová nadužívala klišé a dávala právnické odpovědi, které zněly, jako když se vykrucuje.“

Foto: Rick Wilking, Reuters

Donald Trump poslouchá, jak Hillary Clintonová odpovídá na otázky z publika.

Nekompetentní Trump

Až v závěru demokratka několikrát zabodovala, když došlo na Trumpovu snahu zakázat do USA vstup muslimům. „Donald řekl, že bychom měli zakázat vstup lidem na základě víry. Jak byste to udělal? Jsme země postavená na svobodě vyznání.“

Zcela vyhořel Trump v otázce Sýrie, kdy má odlišné názory na řešení krize než jeho kandidát na viceprezidenta Mike Pence, protože by byl pro nálety na Bašára Asada. Trump překvapivě přiznal, že s ním dosud osud Sýrie neprobíral.

Errol Louis z NY1 to vyjádřil zcela jasně: „Trump udělal dost, aby dokázal svou kampaň udržet na živu a dát naději svým příznivcům, ale nepodařilo se mu odvrátit hlavní útok Clintonové, že není prostě dost kvalifikovaný nebo připravený na to, aby sloužil jako prezident.“

Reklama

Výběr článků

Načítám