Hlavní obsah

Debata plná špíny. Trump chce poslat Clintonovou do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Kandidáti na prezidenta USA Donald Trump a Hillary Clintonová se střetli v druhé televizní debatě. Byla plná osobních výpadů. Trump v ní v reakci na video zveřejněné minulý týden prohlásil, že nikdy nedovoleně neosahával ženy, a slíbil, že pokud se stane prezidentem, nechá Clintonovou stíhat, protože by podle něj měla sedět ve vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Debata amerických prezidentských kandidátůVideo: Reuters

 
Článek

Kandidáti si na začátku ani nepodali ruce a už krátce nato byl Trump nucen reagovat na starší video, které se objevilo v pátek. Na záznamu hovoří obscénně o ženách. [celá zpráva]

„Chlubil jste se sexuálními trestnými činy. Rozumíte tomu?“ ptal se Trumpa moderátor.

„Tak to nebylo. Byla to mluva, která se vede v šatnách. Nejsem na to hrdý,“ prohlásil Trump. Dodal, že se omlouvá své rodině i americkému lidu, a od tématu utekl k Islámskému státu. Na opakovaný dotaz, jestli bez dovolení skutečně líbal a osahával ženy, jak se chlubil ve videu, odpověděl, že nikoliv.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump a Hillary Clintonová

Clintonová podle bleskového průzkumu televize CNN a organizace ORC v debatě dominovala. Uvedlo to 57 procent respondentů, zatímco jen podle 34 procent měl navrch Trump. Současně si však podle 63 procent dotazovaných Trump vedl lépe, než očekávali.

Podle Clintonové je video jen dalším důkazem, že Trump není pro prezidentskou funkci vhodný. „On říká, že video neukazuje to, kým je. Ale já si myslím, že ukazuje přesně to, kým Donald Trump je,“ poznamenala Clintonová a připomněla, že podobné výroky pronáší Trump opakovaně – nejen vůči ženám, ale i vůči Latinoameričanům, imigrantům, tělesně postiženým a dalším.

„To jsou jen slova, lidi, jen slova,“ reagoval Trump a připomněl, že tak se mluví vždycky jen před volbami. Slíbil, že jako prezident pomůže všem – Afroameričanům, Latinoameričanům a všem ostatním.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump a Hillary Clintonová

Clintonovy ženy a zvláštní prokurátor

K probíranému videu ještě připojil: „Když se podíváte na Billa Clintona. V dějinách politiky nebyl nikdo jiný, kdo více zneužíval ženy.“ Posléze doplnil: „Pokud Hillary hovoří o slovech, která jsem pronesl před jedenácti lety, tak by se měla stydět.“

„Když slyším něco takového, tak si vzpomenu na radu Michelle Obamové: Když budou mířit nízko, my zamíříme vysoko.“

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Donald Trump a Hillary Clintonová

Podle Trumpa by ale měla být Clintonová odsouzena a poslána do vězení. Připomněl, že Clintonová jako ministryně zahraničí používala soukromý e-mail. Clintonová zopakovala, že to byla chyba a už by to znovu neudělala. Žádné utajované informace ale podle ní z jejího úřadu neunikly, což prokázalo roční vyšetřování FBI. Trump prohlásil, že vymazala 33 000 e-mailů v době, kdy už byla vyšetřována.

„Nechtěl jsem to říkat, ale musím to říct, i když se mi to nelíbí. Pokud vyhraji, nařídím zvláštnímu prokurátorovi vyšetřování,” zaútočil Trump.

Clintonová řekla, že téměř všechno, co Trump říká, není pravda, a doporučila divákům, aby se podívali na její stránky, kde lidé ověřují Trumpovy výroky a vysvětlují jejich kontext.

„To je dobře, že někdo s temperamentem Donalda Trumpa nevede naši zemi,“ přisadila si Clintonová. „Protože bys byla ve vězení,“ odvětil Trump, který podobně jako v první debatě skákal Clintonové i moderátorům do řeči a v jednu chvíli dokonce naznačil, že nejen Clintonová, ale i oba moderátoři jsou proti němu.

Debata se ovšem netýkala jen osobních kauz, i když Clintonová musela ještě vysvětlovat starší video z Wall Streetu, kde hovořila o obchodování bez hranic. Probíralo se také zdravotní pojištění, boj s islámskými radikály, válka v Sýrii, Rusko, které podle Clintonové pomáhá Trumpovi, což on popírá, energetika a daně. Clintonová podle Trumpa zvyšuje daně, ale on je sníží. Clintonová poznamenala, že Trump roky daně neplatí a jeho slibovaná opatření ve skutečnosti střední třídě daně zvýší. Trump přiznal, že využíval zákonné možnosti daně neplatit kvůli velkým účetním ztrátám. [celá zpráva]

Trump opakovaně upozornil, že Clintonová měla v minulosti možnost prosazovat agendu, kterou nyní obhajuje. „Jen mluví a mluví,” řekl. Clintonová pak uvedla, že Trump zase lže, a vyjmenovala řadu témat a návrhů, které prosazovala jako senátorka i ministryně.

Čeho si na druhém váží

Poslední dotaz od diváků zněl: Je něco, co na druhém obdivujete?

Clintonová odpověděla, že to jsou Trumpovy děti, protože jsou schopné a je na nich vidět, že Trumpovi jsou rodina, která drží pohromadě, což podle ní o jejím sokovi hodně vypovídá.

„Beru to jako kompliment,“ řekl Trump a dodal, že si na Clintonové váží toho, že „tvrdě bojuje, neutíká z boje a nevzdává se“.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Související články

Debata Trumpa s Clintonovou hrozí nechutnostmi

Druhá, nedělní debata kandidátů na amerického prezidenta republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonové se může zvrhnout ve vytahování špinavého...

Výběr článků

Načítám