Hlavní obsah

Co víme o neidentifikovaných objektech sestřelených nad Amerikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené severoamerické vzdušné síly v sobotu nad Kanadou sestřelily dosud neidentifikovaný objekt pohybující se vysoko nad zemí. Kanadská ministryně obrany uvedla, že předmět byl válcovitého tvaru. Sestřelen byl den poté, co Američané nad Aljaškou sestřelili něco velmi podobného. Američtí činitelé v neděli uvedli, že se podle nich jednalo o balony. V následujícím textu shrnujeme, co už o nebeských incidentech nad Amerikou víme.

Foto: Profimedia.cz

Americké bojové letouny F-22 Raptor si v tomto týdnu zapsaly první sestřely.

Článek

Oba objekty byly sestřeleny stíhačkami ve výšce přibližně 12 000 metrů. Byly válcovitého tvaru, velké asi jako menší osobní auto. Američané uvedli, že „jejich“ objekt byl stříbrný a nezdá se, že by jej někdo pilotoval. Jeho pohyb se odvíjel od větru.

Oba objekty po zásahu raketami spadly a pozemní týmy posbíraly jejich trosky. Zkoumají, o co jde.

Jak v neděli řekl v televizi ABC lídr demokratů v Senátu Chuck Schumer, u obou případů se domnívají, že šlo o balony.

Objekt sestřelený v Kanadě

Zatím poslední neidentifikovaný objekt byl sestřelen v sobotu v kanadském vzdušném prostoru, Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD) ho sledovalo od pátečního večera, uvedl podle stanice CNN mluvčí Pentagonu Patrick Ryder.

K neidentifikovanému letícímu objektu byly vyslány dvě stíhačky F-22 Raptor z americké základny Elmendorf-Richardson. Dostihly ho ve výšce 12 kilometrů a sestřelily ho.

„Objekt letěl ve výšce přibližně 40 tisíc stop, bez povolení vstoupil do kanadského vzdušného prostoru a představoval hrozbu pro bezpečnost civilního provozu. Sestřelen byl přibližně 100 mil (160 kilometrů) od kanadsko-americké hranice nad kanadským územím v centrálním Yukonu,“ uvedla kanadská ministryně obrany Anita Anandová.

Yukonské teritorium v Kanadě:

Sestřelen další neidentifikovaný objekt, tentokrát nad Kanadou

Amerika

Piloti k objektu řekli, že byl válcovitého tvaru a byl výrazně menší než čínský špionážní balon, který Američané sestřelili minulou sobotu. Nezdálo se, že by ho někdo pilotoval.

Objekt sestřelený nad Aljaškou

Válcovitého tvaru a stříbřité barvy byl také objekt sestřelený v pátek nad Aljaškou. Pentagon k němu řekl, že se zdá, že neměl žádný pohon ani jiné prvky, které by mu dovolovaly měnit směr letu, a nejsou poznatky, že by ho někdo pilotoval. Stejně jako ten nad Kanadou letěl ve výšce 12 kilometrů. Trosky předmětu dopadly do amerických vod. Při sestřelení se objekt pohyboval u severovýchodního cípu Aljašky.

Američtí piloti, kteří přišli do kontaktu s prvním objektem, se neshodli na tom, zda senzory jejich strojů na sledovaný objekt reagovaly a zaznamenaly ho jako letoun. Někteří podle CNN vypověděli, že ano, další to popřeli.

Severovýchodní cíp Aljašky:

Ani jeden ze sestřelených objektů podle Kanaďanů a Američanů (zatím) nic nepojí s minulou sobotu sestřeleným čínským špionážním balonem. Tedy kromě toho, že byl sestřelen americkými stíhačkami.

USA sestřelily nad Aljaškou neznámý objekt

Amerika

USA sestřelily čínský balon nad AtlantikemVideo: TRAVIS HUFFSTETLER, LEX MOORE, AP

Reklama

Výběr článků

Načítám