Hlavní obsah

Borisi, oslavuj! vzkázal Trump britskému premiérovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezi prvními, kteří gratulovali britskému premiérovi Borisi Johnsonovi k volebnímu vítězství, byl americký prezident Donald Trump. Vzápětí dodal, že jakmile se Velká Británie vyváže z předpisů Evropské unie, s USA budou moci uzavřít rozsáhlou obchodní dohodu.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Britský premiér Boris Johnson odchází po volební noci z centrály konservativní strany

Článek

„Gratulace Borisu Johnsonovi ke skvělému VÍTĚZSTVÍ!“ napsal Donald Trump na Twitter. A dodal: „Ta dohoda má potenciál stát se vůbec tou největší a nejlukrativnější než jakákoli dohoda, která by mohla být s EU. Oslavuj, Borisi!“

Šéf Bílého domu britskému ministerskému předsedovi v minulosti opakovaně vyjádřil podporu. Ještě v noci na Twitteru napsal, že ve Spojeném království to vypadá na „velkou výhru pro Borise“.

ON LINE: Konzervativci drtivě zvítězili, Johnson oznámil datum brexitu

Evropa

Druhým v pořadí, kdo spěchal blahopřát, byl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Gratuloval britskému premiérovi Borisi Johnsonovi k „působivému volebnímu vítězství“.  Doufá, že nyní bude dohoda o odchodu Velké Británie z Evropské unie rychle ratifikována, napsal Kurz v pátek ráno na Twitteru.

Spojené království a EU by se pak mohly soustředit na své budoucí vztahy, které by měly být co nejužší.

S blahopřáním si dala trochu načas německá kancléřka Angela Merkelová. „Upřímná gratulace Borisi Jonsonovi k jeho jasnému vítězství,“ napsala Merkelová na Twitter s tím, že se těší na další spolupráci.

Litevský prezident Gitanas Nausėda považuje výsledek voleb ve Velké Británii za krok k řádnému odchodu z EU. „To je dobrá zpráva,“ řekl.

Estonský premiér Jüri Ratas blahopřál Borisi Johnsonovi k „silnému mandátu“. „Velká Británie zůstává důležitým partnerem, spojencem a především blízkým přítelem Estonska dnes, stejně jako po brexitu,“ napsal na Twitter.

Reklama

Výběr článků

Načítám