Hlavní obsah

Bin Ládinovu kuchařovi snížili Američané trest na pouhé dva roky

Novinky, rei
Washington

Americká armáda o 12 let snížila trest vězení udělený loni v srpnu bývalému kuchaři a řidiči teroristy Usámy bin Ládina. Súdánec Ibráhím Ahmad Mahmúd Kúsí souhlasil s blíže nespecifikovanými podmínkami. Uvedla to stanice BBC, která měla možnost nahlédnout do příslušných dokumentů.

Článek

Z dokumentů vyplývá, že Kúsí bude propuštěn v červenci příštího roku, téměř 11 let po svém zadržení v blízkosti horského komplexu Tora Bora v Afghánistánu, kde měli mít Američané šéfa teroristické sítě al-Káida a strůjce leteckých útoků z 11. září bin Ládina koncem roku 2001na dosah. Bin Ládin však prchl a dodnes se skrývá.

Padesátiletý Kúsí se teprve v polovině loňského roku přiznal k materiálnímu napomáhání terorismu. V současnosti je vězněn na Guantánamu. Kúsí byl teprve čtvrtým odsouzeným od otevření této kontroverzní americké věznice na Kubě v roce 2002. BBC už po vynesení trestu na 14 roků uvedla, že ve skutečnosti Kúsí stráví za mřížemi kratší dobu, ale obsah soudní dohody zůstane nějaký čas tajný.

O milost pro svého syna žádali Kúsího rodiče. Slíbili, že v případě propuštění, bude vést rodinný obchod v súdánské Atiře.

Na Guantánamu zůstávají desítky vězňů
Na Guantánamo začala předchozí vláda George Bushe posílat osoby, které byly jako podezřelé z terorismu zadrženy hlavně po americké invazi do Afghánistánu v roce 2001. Nyní je zde ještě 172 vězňů, uvedla agentura AP.
Ochránci lidských práv věznici od začátku kritizují kvůli tomu, že jsou zde vězni léta drženi bez soudu, což odpovídá principům právního státu. Současný prezident Barack Obama chce věznici uzavřít a vězně přesunout, což se mu ale v dohledné době nepodaří, neboť mu Kongres zablokoval peníze k tomu potřebné.

Reklama

Výběr článků

Načítám