Hlavní obsah

Bidenovi mezi demokraty přibývá konkurence. Kongresman ohlásil kandidaturu na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obhajující americký prezident Joe Biden má uvnitř svých demokratů novou konkurenci. O nominaci do Bílého domu se příští rok ve stranických primárkách chce ucházet kongresman Dean Phillips. Jde zatím o nejostřílenějšího politika demokratů, který se prezidentovi postavil. Svou kandidaturu oznámil v pátek s tím, že osmdesátiletý Biden reprezentuje minulost a že je třeba hledět do budoucnosti.

Foto: Profimedia.cz

Dobrovolník s figurínou kongresmana Deana Phillipse a jeho volebním automobilem

Článek

„Myslím, že prezident Biden odvedl pro naši zemi skvělou práci, ale toto není o minulosti. Tohle jsou volby o budoucnosti. Nebudu sedět a nezůstanu zticha tváří v tvář číslům, která tak jasně říkají, že příští listopad budeme čelit nouzové situaci,“ oznámil Phillips s odkazem na termín příštích prezidentských voleb ve videu zveřejněném stanicí CBS News.

Podle stanice CNN se očekávalo, že Phillips ještě během pátku formálně oznámí svou kampaň ve městě Concord, kde se zaregistruje do demokratických primárek ve státě New Hampshire.

Prezidentovo jméno na lístku nebude

Phillips tak Bidenův tým postavil do nepříjemné situace. Bidenovo jméno totiž na volebních lístcích demokratických primárek v New Hampshire vytištěno nebude kvůli neshodám tamních demokratů s celonárodním stranickým vedením, které se neúspěšně pokusilo odsunout tamní primárky na pozdější termín.

Biden je pro tři čtvrtiny Američanů na další mandát příliš starý

Zahraniční

Prezident tak v tomto státě nebude formálně registrovaným kandidátem, pro Bidena tam budou moci lidé hlasovat jen jako pro „write in“ kandidáta, kdy jeho jméno musí voliči na hlasovací lístek dopsat. To je samo o sobě u obhajujícího prezidenta krajně neobvyklé.

V situaci, kdy měl Biden jen omezenou vnitrostranickou konkurenci v podobě Roberta F. Kennedyho mladšího šířícího konspirační teorie a spisovatelky Marianne Williamsonové, to nemusel být zas takový problém.

Phillips ale na rozdíl od nich není lehká politická váha – byl už třikrát zvolen kongresmanem, navíc za volební obvod v Minnesotě, který byl předtím šedesát let nepřetržitě republikánský. Pokud by se mu podařilo v New Hampshire přece jen vyhrát, byla by to pro Bidena ponižující porážka hned zkraje primárek, podotýká CNN.

V tuto chvíli v celonárodních průzkumech mezi demokraty Biden výrazně vede. Jeho podpora se pohybuje okolo 70 procent, zatímco Kennedy má okolo 15 procent a Williamsonová zhruba devět procent, ukazuje průměr průzkumů zveřejňovaný webem RealClearPolitics.com.

Vzhledem k tomu, že Demokratický národní výbor vyjádřil plnou podporu obhajujícímu prezidentovi (jak je v USA obvyklé) a neplánuje pořádat žádné oficiální debaty k primárkám, není ale Bidenova dominance mezi demokraty zase tak drtivá. Vstup Phillipse do tohoto souboje může kartami dále zamíchat, přestože v tuto chvíli rozhodně není favoritem.

Průzkum: Biden vede nad Trumpem, ostatní republikáni ho ale porážejí

Amerika

Pokud jde o republikány, mezi nimi dominuje exprezident Donald Trump s celonárodní podporou okolo 59 procent. Floridský guvernér Ron DeSantis (zhruba 12 procent) a exguvernérka Jižní Karolíny a bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová (okolo 8 procent) výrazně zaostávají. V případě strany, která nemá obhajujícího prezidenta, je přitom podobně drtivá dominance jednoho z kandidátů ještě před samotným začátkem primárek krajně neobvyklá.

Pokud jde o hypotetický volební souboj Biden versus Trump, který nyní vypadá stále jako nejpravděpodobnější scénář, je podpora obou kandidátů zhruba vyrovnaná. Podle aktuálního průměru celonárodních průzkumů zveřejněných webem RealClearPolitics aktuálně opravdu velice mírně (o pouhých sedm desetin procentního bodu) vede Trump. Rozdíl je to však tak malý, že je na úrovni statistické chyby, a do listopadu 2024 se samozřejmě může mnohé změnit.

Navíc v USA rozhodují volitelé na základě výsledků z jednotlivých států, celonárodní vítězství prezidentský úřad nezaručuje. V roce 2016 se o tom přesvědčila Hillary Clintonová, která v prezidentském souboji neuspěla proti Trumpovi, ačkoliv v rámci celých Spojených států získala téměř o 2,9 milionu hlasů více.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám