Hlavní obsah

Biden žádá Kongres o desítky miliard na pomoc Ukrajině, Izraeli a Palestincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

O schválení mimořádného krizového balíku v objemu 105 miliard dolarů (více než 2,4 bilionu Kč) včetně 61 miliard dolarů pro Ukrajinu, deseti miliard pro Izrael a devíti miliard na humanitární pomoc v Izraeli, Pásmu Gazy i na Ukrajině požádala v pátek americký Kongres administrativa prezidenta Joea Bidena. Paralyzovaná Sněmovna reprezentantů se však stále nepřiblížila zvolení nového předsedy.

Foto: Jonathan Ernst, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Hamás a Putin představují odlišné hrozby. Ale jedno mají společné – oba chtějí zcela zničit sousední demokracii,“ promlouval už ve čtvrtek večer Biden k Američanům z Oválné pracovny Bílého domu krátce po svém návratu z Izraele.

Když později jeho administrativa požádala Kongres o schválení mimořádné pomoci, argumentoval Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan, že zahrnutí pomoci Ukrajině a Izraele je klíčové. „Tento rozpočtový požadavek je zásadní pro prosazení americké národní bezpečnosti a zajištění bezpečnosti amerického lidu,“ prohlásil Sullivan.

Sněmovna stále paralyzovaná

Balík má podle webu deníku New York Times zahrnovat také 12 miliard na posílení ostrahy americko-mexické hranice či skoro 7,5 miliardy na podporu Tchaj-wanu a dalších amerických spojenců v jihovýchodní Asii.

Míč je nyní na straně Kongresu, situace v ochromené Sněmovně reprezentantů ale zůstává chaotická. Těsná republikánská většina se stále nedokázala shodnout na novém předsedovi dolní komory Kongresu poté, co skupinka konzervativních rebelů spolu s menšinovými demokraty sesadila Kevina McCarthyho.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Kongresman Jim Jordan před dalším hlasováním o šéfovi Sněmovny reprezentantů

Republikán Jim Jordan se v pátek po předchozích dvou neúspěšných pokusech chystal na další hlasování, nic ale nenasvědčovalo tomu, že by mezi spolustraníky tentokrát našel dostatečný počet hlasů.

Schválení Bidenem požadované pomoci, stejně jako další důležitých návrhů, tak zatím zůstává ve hvězdách. Možné řešení by mohlo spočívat v dočasném posílení pravomocí nezvoleného, prozatímního předsedy Patricka McHenryho, republikáni se však zatím neshodli ani na tom.

Biden: Americké vedení je to, co drží svět pohromadě

Blízký a Střední východ

Biden navštíví Izrael. USA chtějí plán na pomoc civilistům v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám