Hlavní obsah

Biden si spletl Macrona s Mitterrandem. Ten zemřel už v roce 1996

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden si zjevně spletl nynějšího francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Françoisem Mitterrandem, který stál v čele Elysejského paláce v letech 1981 až 1995 a zemřel v roce 1996. Přeřeku se šéf Bílého domu dopustil během nedělního mítinku v Las Vegas.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden vyprávěl o setkání lídrů států skupiny G7 v britském hrabství Cornwall, kterého se zúčastnil v červnu 2021 poté, co byl zvolen americkým prezidentem.

„Bylo to na jihu Anglie. Posadil jsem se a řekl: ‚Amerika je zpět.‘ A Mitterrand z Německa – myslím z Francie – se na mě podíval a řekl: ‚Víš, co… proč… na jak dlouho jste zpátky?‘“ vyprávěl poněkud zmateně Biden.

​„Podíval jsem se na něj a… německý kancléř řekl: ‚Co byste řekl, pane prezidente, kdybyste si zítra vzal noviny, londýnské The Times, a tam by stálo, že tisíc lidí vpadlo do dolní sněmovny parlamentu, vylomili dveře, dva policisté byli zabiti, když se snažili zastavit volbu předsedy vlády. Co byste řekl?‘“ dodal Biden ve zjevném srovnání s útokem Trumpových příznivců na Kapitol z 6. ledna 2021.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho americký protějšek Joe Biden na summitu G7 v roce 2021

„Nikdy jsem o tom nepřemýšlel z této perspektivy. Co bychom řekli, kdyby se to stalo v jiné demokracii kdekoliv na světě?“ pokračoval pak v nynějším projevu Biden.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší francouzský prezident François Mitterrand na archivním snímku

V oficiálním přepisu Bidenova projevu zveřejněném Bílým domem je už Mitterrandovo jméno správně nahrazeno Macronem, který je francouzským prezidentem od roku 2017, upozornil deník New York Post.

Z Trumpova přeřeku si utahoval

Ve svých 81 letech je Biden nejstarším úřadujícím prezidentem USA. Pokud by byl tento kandidát Demokratické strany v listopadu znovu zvolen, bylo by mu na konci druhého funkčního období 87 let.

Nejen Biden. Trumpovy stále častější přeřeky mohou být pro prezidentskou kampaň problém

Amerika

Bidenova nejistá chůze a opakující se přeřeky ale vyvolávají u kritiků pochybnosti, zda je úřad schopen vykonávat.

Bidenův 77letý politický rival Donald Trump se minulý měsíc rovněž spletl, když zaměnil svou hlavní vyzývatelku v Republikánské straně Nikki Haleyovou s bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.

Biden si pak z tohoto přeřeku svého soka na sociální síti X utahoval, podotkl nyní web The Hill.

Putin válku v Iráku prohrává, přeřekl se Biden

Amerika

Reklama

Související témata:
François Mitterrand

Výběr článků

Načítám