Hlavní obsah

Argentina čelí náporu těhotných Rusek. V jediném letadle jich přicestovalo 33

Argentinské imigrační úřady hlásí zahlcení těhotnými Ruskami. Národní koordinátorka pro migraci Florencia Carignanová podle serveru La Nacion v pátek informovala, že ve městě Ezeiza uvázlo 33 žen z jediného letu. Do jihoamerické země patrně přicestovaly s úmyslem porodit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Od srpna zaznamenáváme příval ruských občanů. Zaznamenali jsme mnoho žen, které přišly žádat o občanství, protože mají v Argentině narozené děti. Včera v noci, jen na posledním letu Ethiopian Airlines, přiletělo 33 ruských občanek v 32. až 34. týdnu těhotenství,“ cituje Carignanovou La Nacion.

Podobná situace je i v dalších argentinských městech. Podle serveru Meduza na letišti v Buenos Aires v pátek uvázlo kvůli nesrovnalostem v dokladech deset těhotných žen.

Rusové sice mohou do Argentiny cestovat bez víz, pokud ale úřady pojmou podezření, že ženy přicestovaly jen kvůli tomu, aby tam porodily, nastává problém.

Rusky létají rodit do Argentiny. Chtějí tam dětem zajistit lepší budoucnost

Amerika

„Je zde opodstatněné podezření, že jde o falešné turistky, když vidíme, že nemají zpáteční letenku, že nedokáží vysvětlit, co chtějí v zemi navštívit. A ve 33. týdnu těhotenství je komplikované provozovat turistiku,“ uvedla Carignanová s tím, že počet takových příchozích je v poslední době obrovský.

Pas umožní vstup do 171 zemí

Vloni podle ní do Argentiny přicestovalo asi 10 500 ruských občanů, z toho 5819 těhotných žen. „Problém je, že přijedou do Argentiny, zaregistrují své děti jako Argentince a odjedou. Náš pas je velmi bezpečný po celém světě a umožňuje vstup do 171 zemí bez víza,“ dodala Carignanová.

Rusky využívají toho, že na rozdíl od západních zemí při cestách do Argentiny nepotřebují víza, a snaží se tímto způsobem dětem zajistit lepší budoucnost. S argentinským pasem je možné cestovat do zemí Evropské unie bez víz. Rodiče dítěte s argentinským občanstvím tam navíc sami snáze získají občanství.

Podle listu je pro Rusky lákavá i kvalitnější zdravotní péče a dostupné léky.

Míra inflace v Argentině přesáhla 94 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám