Hlavní obsah

Rusky létají rodit do Argentiny. Chtějí tam dětem zajistit lepší budoucnost

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala babyboom na druhém konci světa. Stále více ruských matek totiž létá do Argentiny porodit. Rusky využívají toho, že na rozdíl od západních zemí při cestách do Argentiny nepotřebují víza a snaží se tímto způsobem dětem zajistit lepší budoucnost, upozornil britský deník Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrapy v moderní čtvrti Buenos Aires

Článek

„Bylo to bláznivé. Přede mnou šlo na řadu nejmíň osm ruských matek,“ líčila po telefonu šperkařka Polina Šerepovická z Moskvy.

Ta v nemocnici v Sanatorio Finochietto porodila loni v prosinci, a přidala se tak ke stovkám ruských matek, které se rozhodly své potomky přivést na svět v raději Argentině než ve vlastní rodné zemi.

Cíl takového rozhodnutí je jasný – zajistit pro své dítě jiné občanství. Vedle snahy získat ruský pas může rozhodnutí stále většího množství párů v očekávání odjet do Argentiny souviset i s vyhlášenou ruskou mobilizací, respektive s obavami z toho, že ruský prezident Vladimir Putin vyhlásí další.

Argentinské občanství navíc nabízí cestu z izolace, do které se Rusko a jeho občané na Západě dostávají.

Argentinský pas

„Zjistila jsem, že jsem těhotná krátce po začátku války na Ukrajině. Sledovala jsem, jak se pro nás zavírají hranice, a bylo mi jasné, že musíme najít místo, kam půjde snadno vycestovat. Argentinský pas pro moje dítě otevře mnoho dveří,“ pochvaluje Šerepovická.

S argentinským pasem je možné cestovat do zemí Evropské unie bez víz. Rodiče dítěte s argentinským občanstvím tam navíc sami snáze získají občanství.

Podle šéfa konzulárního oddělení ruské ambasády v Argentině Georgije Polina v uplynulém roce do Argentiny přesídlilo něco mezi 2000 a 2500 ruskými občany, z nich velká část plánovala na nové adrese přivést na svět potomka.

V letošním roce by toto číslo podle odhadu konzula mohlo vzrůst až k 10 tisícům.

Božský Messi způsobil naprostý blázinec, v rodném městě nestíhají

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám