Hlavní obsah

Míra inflace v Argentině přesáhla 94 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v Argentině v prosinci činila 94,8 procenta, a zvýšila se tak z listopadových 92,4 procenta. Ve své čtvrteční zprávě o tom informoval místní statistický úřad. Argentina má pátou nejvyšší inflaci na světě, prosincové tempo růstu bylo nejrychlejší od roku 1991.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vývoj spotřebitelských cen za poslední měsíc loňského roku potvrdil, že kupní síla Argentinců dál rychle klesá. Země se potýká s vysokou inflací už roky a majitelé obchodů si zvykli, že musejí často měnit cenovky. Jen za prosinec činil růst spotřebitelských cen 5,1 procenta.

Platy už nestačí

„Peněz už se nedostává, platy už nestačí, inflace se pořád zvyšuje. Rok začal zvýšením cen jízdného, oblečení i potravin,“ řekla agentuře Reuters Argentinka Griselda Melleová, když zrovna v jednom z obchodů nakupovala.

Ministr hospodářství Sergio Massa v nedávném rozhovoru řekl, že meziměsíční růst cen v prosinci nepřesáhne pět procent. Dodal, že do dubna by tempo meziměsíčního růstu mělo postupně zvolnit ke třem procentům. V prosinci vykazovaly růstový trend například ceny ovoce a zeleniny, naopak růst cen masa zvolnil, řekl ekonom společnosti EcoGo Lucio Garay Méndez.

Inflace v Maďarsku sílí. V prosinci vzrostla na 24,5 procenta

Ekonomika

„Je to psychologický faktor, který vás vyčerpává, protože… mzdy se nezvyšují tak rychle jako inflace,“ postěžoval si jednačtyřicetiletý učitel Aurelio Narvaja.

Přestože mnoho ekonomů očekává, že meziměsíční inflace bude zatím blízko prosincové úrovně, rizikem jsou jak vnější faktory, tak faktory domácí. K těm patří zejména vliv administrativně stanovovaných maximálních cen, které určuje vláda v Buenos Aires. Ekonom v konzultační společnosti Econviews Isaías Marini v této souvislosti upozorňuje hlavně na nedostatek cizích měn.

Nedostatek dolarů

„Nedostatek (amerických) dolarů může ještě vyostřit situaci na černém trhu, což povede k dalšímu růstu inflace,“ řekl Marini. V Argentině se běžně používá neoficiální dolarový kurz, který se aktuálně pohybuje kolem 360 pesos za dolar. Oficiální kurz je zhruba 180 pesos za americký dolar.

Agentura Bloomberg v listopadu informovala, že Argentina ve snaze dostat do země americké dolary umožní zahraničním turistům využít neoficiálního kurzu, když budou platit kreditní či debetní kartou vydanou mimo Argentinu. Cizincům tak nákupy v Argentině po přepočtu zpět na jejich měnu výrazně zlevní a země na oplátku získá devizy.

Nejvyšší míru inflace má aktuálně africká země Zimbabwe, a to 244 procent. Druhá Venezuela má inflaci kolem 156 procent, třetí Libanon 142 procent a čtvrtá Sýrie zhruba 139 procent.

Inflace v USA v prosinci klesla na nejnižší hodnotu od října 2021

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám