Hlavní obsah

Americký Žid zemřel při střetu s propalestinskými demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětašedestátiletý americký Žid Paul Kessler se stal obětí potyček, které v neděli vypukly mezi účastníky dvou konkurečních demonstrací na podporu Izraele a Palestiny v Kalifornii. Pitva ukázala, že muž zemřel po úderu do hlavy. Podle svědků upadl během potyčky na zem a praštil se do hlavy. Americké úřady jeho smrt označily jako zabití a prověřují možnost, že šlo o „zločin z nenávisti“. Přesné okolnosti incidentu však stále vyšetřují a popisy svědků se rozcházejí.

Foto: Profimedia.cz

Víkendový propalestinský protest v Los Angeles. Ilustrační foto

Článek

Kesslerova manželka je ze smrti svého manžela „v naprostém šoku“, řekl webu New York Post jeden z místních rabínů Moshe Bryski. Co přesně se stalo? Jisté je to, že Kessler se zúčastnil nedělních protestů v Thousand Oaks na severozápadním předměstí Los Angeles, kde utrpěl vážné zranění hlavy při konfrontaci mezi přívrženci Izraele a Palestiny. Svým zraněním pak podlehl o den později v nemocnici.

Židovská federace Los Angeles nejprve vydala prohlášení, že Kesslerovu smrt způsobil propalestinský demonstrant, který jej udeřil do hlavy megafonem. Někteří svědci nicméně uvedli, že Kessler byl zapojen do „fyzické potyčky“ s jedním nebo více protidemonstranty, upadl dozadu a udeřil se hlavou o zem, informovala agentura AP s odvoláním na úřad šerifa okresu Ventura.

Na sítích se už šíří různé informace, například že Kessler byl zavražděn podporovateli Hamásu. Místní rabín Michael Barclay posléze řekl, že mluvil s policejním šéfem a že okolnosti incidentu zůstávají nejasné.

V evropských městech se konaly propalestinské demonstrace

Evropa

„Zatím není přesně jasné, co se stalo, kromě toho, že jeden postarší Žid protestoval na demonstraci kvůli Gaze, spadl na zem a zemřel. V tuto chvíli NEVÍME, zda spadl, byl strčen, nebo byl napaden. Prosím, nešiřte fámy. Brzy se dozvíme, co se stalo,“ vzkázal Barclay.

Na sociálních sítích se pak objevilo video, které ukazuje pokračující propalestinský protest, zatímco na chodníku je již viditelná krvavá skvrna.

Později dodal, že policie má protichůdné zprávy o tom, co se stalo, a že vyslýchala podezřelého, který byl na sociálních sítích identifikován jako účastník akce. V souvislosti s Kesslerovou smrtí zatím nebyl nikdo zatčen.

„Zastavte to.“ Drzost a síla islamistických protestů šokovaly Německo

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám