Hlavní obsah

Americký policista zastřelil muže, který byl neprávem 16 let ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policista v americkém státě Georgia zastřelil třiapadesátiletého Leonarda Curea poté, co ho z dosud nepotvrzeného důvodu zastavil u krajnice mezistátní dálnice 95 poblíž hranice států Georgia a Florida. Záběry z policistovy kamery ukázaly, že muž s policistou víceméně spolupracoval, ale jen do doby, než mu strážník řekl, že je zatčený. O incidentu informovala americká televize Sky News, podle které slova o zatčení muž těžce nesl kvůli tomu, že si dříve odseděl přes 16 let za zločin, který nikdy nespáchal.

Foto: Profimedia.cz

Leonard Cure krátce poté, co mu bylo přiznáno odškodné

Článek

Podle Georgijského úřadu pro vyšetřování (GBI) k incidentu došlo v pondělí kolem půl osmé ráno místního času ve chvíli, kdy Cure měl přestat spolupracovat s policistou.

To naznačují i záběry z tělesné kamery policisty a jeho vozidla, které se v posledních hodinách hojně šíří sociálními sítěmi.

„Vystupte si,“ řve policista na muže, který ještě několik vteřin zůstává v autě. „Vypadněte (z toho vozidla),“ pokračuje strážník, na jehož další výzvu třiapadesátiletý Cure už reaguje.

Američan zastřelil devítiletou holčičku. Vadil mu hluk koloběžky

Amerika

„Dejte ruce sem dozadu,“ říká policista. „Nic jsem neudělal,“ odpovídá muž a ptá se policisty, ve jménu koho má dát ruce dozadu. „Ve jménu právního státu Georgia,“ odpovídá. „Okamžitě ustupte sem, nebo vás zasáhnu taserem,“ pokračuje.

Třiapadesátiletý muž zvedne ruce nad hlavu a následně se odebere k zadní části svého vozidla.

„Dejte ruce na vozidlo,“ žádá jej policista, kterému muž vyhoví. „Dejte ruce za záda, nebo vás zasáhnu taserem,“ říká zase strážník. „A proč byste mě zasáhl taserem?“ ptá se Cure. „Protože jste zatčen za překročení rychlosti a bezohlednou jízdu,“ říká georgijský muž zákona.

To se ale nezdá Cureovi, který se znovu ptá, co přesně udělal. „Předjel jste mě ve více než 160kilometrové rychlosti,“ říká policista. „Tak to bych měl dostat pokutu za překročení rychlosti, ne?“ odpovídá muž.

Cure dále uvádí, že rozhodně nepůjde do vězení. „To teda půjdete,“ říká policista a zasáhne muže taserem, a to pravděpodobně kvůli tomu, že si stále nedal ruce za záda. „Ruce za záda,“ křičí znovu policista, zatímco muže stále zasahuje elektrický výboj z taseru.

Třiapadesátiletý muž se následně otočí a napadne policistu, který se ho stále snaží zpacifikovat elektrickým paralyzérem.

Američan zastřelil řidiče náklaďáku, který krátce předtím srazil a zabil jeho syna

Amerika

Souboj obou z nich trvá asi dvacet vteřin a zhruba v čase 2:20 je na videu vidět, jak od pistole policisty odletí nábojnice. Podle závěrečných vteřin videa totiž Curea policista střelí do břicha. Ten následně padá. „Zůstaň na zemi. Zůstaň na zemi,“ křičí na něj strážník.

Ze záběrů už ovšem není jasné, jaké kroky následně policista podnikl. Podle GIJ na místo dorazila záchranná služba, která už ale Cureovi nedokázala pomoct.

Úřady neuvedly, z jakého důvodu jej policista zastavil, přestože z videa vyplývá, že to bylo překročení povolené rychlosti. V současné době má ale probíhat „nezávislé vyšetřování střelby“.

Odseděl si přes 16 let

Leonard Allen Cure byl v roce 2003 odsouzen na doživotí za ozbrojené přepadení lékárny ve státě Florida. V dubnu 2020 byl ale podle americké televize propuštěn na svobodu poté, co soudce rozhodl, že má solidní alibi a že neexistují žádné fyzické důkazy ani přesvědčivé svědecké výpovědi, které by dokázaly, že se na místě činu skutečně pohyboval.

„Nedovedu si představit, jaké to je, když víte, že je váš syn nevinný, a sledujete, jak je odsouzen na doživotí, jak je zproštěn viny a… Pak se dozvíte, že byl po propuštění zastřelen,“ uvedl krátce po rozhovoru s rodinou třiapadesátiletého muže Seth Miller, výkonný ředitel neziskové společnosti The Innocence Project of Florida, která Curea právnicky zastupovala.

Začátkem letošního roku dostal Cure, který tou dobou žil na předměstí Atlanty v americkém státě Georgia, za své nespravedlivé odsouzení odškodnění ve výši 817 tisíc dolarů (asi 19 milionů korun).

„Žádná částka nevrátí panu Cureovi ta léta zpět ani mu nezajistí klid. Je to ale malé gesto, které uznává, že panu Cureovi bylo ukřivděno a že mu ve státě Florida a v justičním systému pomůžeme a odškodníme ho,“ uvedl začátkem roku státní zástupce státu Florida Broward Pryor, který 53letého muže popsal jako „chytrého, vtipného a milého“.

Američan chladnokrevně zastřelil zástupce šerifa. Je nemocný, říká jeho matka

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám