Hlavní obsah

Američan chladnokrevně zastřelil zástupce šerifa. Je nemocný, říká jeho matka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Losangeleská policie po 36 hodinách pátrání dopadla 29letého Kevina Salazara, který podle ní v noci na neděli střelil do hlavy zástupce šerifa okresu Los Angeles Ryana Clinkunbroomera. Ten na následky svých zranění těsně po převozu do nemocnice zemřel.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Snímek z tiskové konference, který zachycuje šerifa Roberta Lunu

Článek

O případu informovala americká zpravodajská televize CNN, podle které se Salazar nejprve zabarikádoval v domě a poté se vzdal policii.

„Jsem si velmi jistý, že máme ve vazbě tu správnou osobu,“ uvedl na úterní tiskové konferenci šerif okresu Los Angeles Robert Luna. „Náš zástupce byl v uniformě v označeném černobílém policejním vozidle přímo před stanicí,“ nastínil situaci krátce před vraždou.

„Proč to udělal? To netuším. Byl to jeho cíl? Předpokládám, že ano,“ uvedl dále losangeleský šerif. Prohlásil také, že nemůže vyloučit žádný možný motiv podezřelého. Střelba podle něj mohla být „cíleným útokem“ na kohokoli v uniformě.

Jedenáctiletý Američan je obviněn z vraždy své matky. Nechtěla mu koupit brýle pro virtuální realitu

Zahraniční

K vraždě došlo v noci na neděli. Zástupce šerifa okresu Los Angeles Ryan Clinkunbroomer seděl ve svém hlídkovém vozidle před stanicí, když se k němu podle videa, na které se odkazuje televize NBC News, přiblížil 29letý Salazar ve svém vozidle Toyota Corolla, zastavil u něj, střelil ho do hlavy a rychle z místa činu ujel.

Situaci viděl nejmenovaný svědek, který okamžitě zavolal záchranku, jež policistu převezla do místní nemocnice. „Přes veškerou snahu zdravotnického personálu se život našeho zástupce (šerifa) nepodařilo zachránit a svým zraněním podlehl,“ uvedl Luna.

„Nevyprovokovaná poprava“

Luna už v neděli ke Clinkunbroomerovi řekl, že „ztělesňoval hodnoty statečnosti, obětavosti a absolutního odhodlání pro spravedlnost“ a že byl „zbaběle zastřelen, zatímco neúnavně pracoval ve prospěch naší komunity“.

Prezident Asociace losangeleských zástupců šerifa Richard Pippin v nedělním prohlášení označil Clinkunbroomerovu smrt za „nevyprovokovanou popravu“.

„Všichni trpíme nesmírnou ztrátou, když jsou spáchány zbabělé vraždy, jako je tato,“ řekl Pippin. „Z této nepochopitelné tragédie se musíme vzpamatovat. Ujišťuji vás, že všichni policisté v regionu se soustředí na neúnavné stíhání tohoto zločince, dokud nebude spravedlnosti učiněno zadost,“ dodal. Jeho slova byla vyslyšena 36 hodin po činu.

K situaci se ovšem vyjádřila i matka pachatele Merle Salazarová. „Můj syn je duševně nemocný. A pokud něco udělal, nebyl při plné duševní způsobilosti,“ řekla listu Los Angeles Times Salazarová. „Všichni mluví jen o tom, že zastřelil zástupce (šerifa), nikdo ale nemluví o tom, že jeho zdravotní karta říká, že potřebuje psychiatrickou pomoc,“ dodala.

Sedmnáctiletý Američan autem úmyslně přejel muže na kole a zabil ho. Usvědčilo ho video

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám