Hlavní obsah

USA mají informaci o hrozbě útoku Islámského státu v Kábulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Washington

USA, Velké Británie a Austrálie varovaly své občany, aby nejezdili na kábulské letiště, pokud nebudou přímo vyzvání. Udělaly to kvůli aktuálnímu riziku útoku ze strany chorastánské pobočky Islámského státu označované jako ISIS-K. CNN uvedla, že američtí představitelé mají informace o konkrétní hrozbě.

Foto: Sgt. Jillian G. Hix, ČTK/AP

Američtí výsadkáři z 82. divize střeží letiště Hamída karzáího

Článek

Americký představitel ministerstva obrany CNN řekl, že je vyděsila „velmi specifická hrozba“, že ISIS-K naplánoval útok na davy u letiště. Informaci získal i list The New York Times, jemuž zdroj sdělil, že jde o věrohodnou zprávu.

Ministr pro britské ozbrojené síly James Heappey uvedl, že hrozba útoku u kábulského letiště je nejen velmi věrohodná, ale i vážná. Podle něj hrozí bezprostřední útok.

Biden nechce prodlužovat evakuaci z Kábulu, bojí se útoků Islámského státu

Svět

O riziku útoku ze strany ISIS-K mluvil už v úterý americký prezident Joe Biden. Uvedl to jako jeden z důvodů, proč neprodlužovat evakuaci do září. A varoval, že každý den roste riziko.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu opět upozorňoval na velikost nebezpečí při evakuaci.

„Je těžké určit komplexnost nebezpečí. Působíme v nepřátelském prostředí ve městě a v zemi, která je nyní kontrolována Tálibánem a kde je velmi reálná možnost útoku ISIS.“

Foto: MSgt. Donald R. Allen, ČTK/AP

Fronta evakuovaných Afghánců nastupuje do amerického transportního letadla C-17A Globemaster III

Evakuovaní nejsou ani všichni Američané

Američané už evakuovali přes 4500 svých občanů. Dalších 500 jich dostalo instrukce, jak se mají dostat na letiště. V zemi je ještě asi tisíc Američanů, kteří dostali e-maily a SMS, je však možné, že někteří našli vlastní cestu, jak se dostat ze země.

CNN ale upozorňuje, že se nemusí povést evakuovat desítky tisíc Afgánců, kteří na to mají podle amerických zákonů nárok, ale nedostanou se na letiště.

Podle Blinkena nebudou zapomenuti a budou se moci dostat ze země i po stažení amerických vojáků, i když neupřesnil jak.

Zatím si evakuace nevyžádaly život žádného Američana, i když u letiště pár desítek lidí v tlačenici v davu zahynulo. Hnutí Tálibán, které kontroluje cesty na letiště, navíc také několikrát střílelo nad hlavami davu.

Foto: Us Air Force, Reuters

Afghánská rodina nastupuje do amerického transportního letadla C-17A Globemaster III na kábulském letišti

ISIS-K považuje za nepřítele nejen USA, ale také Tálibán. Nejhorší atentáty v Afghánistánu z posledních měsíců a let spáchal právě Islámský stát. Jedním z nich byl i útok na školačky v Kábulu.

Islámský stát v Chorastánu odsoudil, že moc v zemi převzal Tálibán. Už předtím odsoudil mírovou smlouvu z Dauhá. Tálibánský výklad islámského práva označil za nedostatečný. Táliby považuje za odpadlíky od víry, což umožňuje na ně útočit.

Útok u kábulského letiště by byl tvrdou ranou pro USA i Tálibán a posílil by pozice Islámského státu na džihádistické scéně.

Reklama

Výběr článků

Načítám