Hlavní obsah

Američané bin Ládinovo tělo po pohřbu svrhli do Arabského moře

• Aktualizováno

Ostatky Usámy bin Ládina, kterého v neděli zastřelili členové amerického speciálního komanda, nechaly úřady USA pohřbít do moře, informovala v pondělí stanice CNN. Tento způsob pohřbu zvolily proto, aby se z bin Ládinova hrobu nestalo poutní místo islámských radikálů.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin s družinou na archivním snímku

Článek

V pondělí večer americké ministerstvo obrany sdělilo, že ostatky byly po pohřbu shozeny do severní části Arabského moře. Činitelé Pentagonu novinářům sdělili, že s ostatky bin Ládina naložili v souladu s islámskými zvyklostmi, včetně omytí těla.

"Přípravy na pohřeb na moři začaly v 7:10 SELČ a skončily v 8:00 SELČ. Tělo zesnulého bylo omyto a položeno na bílé plátno, pak jsme ho umístili do pytle se závažím. Jeden z vojáků přečetl připravené náboženské poznámky, které rodilý mluvčí přeložil do arabštiny. Když dočetl, položili jsme tělo na připravené prkno, které jsme převrátili, načež tělo zesnulého sjelo do moře," popsal podle agentury Reuters podrobnosti obřadu na palubě americké letadlové lodě USS Carl Vinson činitel Pentagonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma bin Ládin byl zabit AmeričanyVideo: Reuters

"Ubezpečujeme všechny, že s jeho tělem bylo zacházeno v souladu s islámskou praxí a tradicí. Tohle bereme vážně, takže jsme s ním nakládali náležitým způsobem," uvedl představitel americké administrativy Jake Tapper.

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin zemřel v neděli při přestřelce v pákistánském Abbottábádu. Jeho smrt oznámil v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama.

Stanice Fox News předtím oznámila, že USA nebudou bránit pohřbení těla podle muslimské tradice. Podle jejích zdrojů se připravoval převoz těla do bin Ládinova rodiště, Saúdské Arábie. Fox News tvrdila, že zatím jsou ostatky na jedné z amerických vojenských základen v Afghánistánu.

Americká stanice ABC sdělila, že se USA chtějí vyhnout tomu, aby se z místa bin Ládinova hrobu stalo poutní místo teroristů. Proto bylo rozhodnuto hodit bin Ládina do moře. "Chceme, aby s ním bylo naloženo v souladu s islámskou tradicí. Bereme to vážně a bude s ním naloženo náležitým způsobem," citovala ABC svůj zdroj z americké vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané zabili Usámu bin Ládina

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím,...

Svět oceňuje bin Ládinovu smrt

Většina světových politiků ocenila zabití vůdce sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Přivítali to nejen evropští spojenci ve válce v Afghánistánu, tedy Francie,...

Výběr článků

Načítám