Hlavní obsah

Al-Kajda žije z peněz z obchodů s diamanty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAKAR

Členové sítě al-Kajda zřejmě financovali svou činnost nezákonnými obchody s diamanty. Před útoky 11. září je v Africe hromadně skupovali a z peněz z nich žili poté, co jim po útoku na Spojené státy většina zemí zmrazila účty. Cena obchodu s diamanty byla podle odhadu 15 miliónů dolarů.

Foto: Alena Kojanová
Článek

Vyplývá to z důvěrné zprávy vyšetřovatelů OSN. Důvod je jednoduchý. Diamanty jsou lehce směnitelné a při obchodech v Africe se těžko dá vystopovat jejich původ.

Zástupci al-Kajdy jednali přímo s někdejším liberijským prezidentem Charlesem Taylorem a dalšími vůdci a válečnými předáky, a to v roce 1999. Taylor je podezřelý, že představitelům al-Kajdy zprostředkoval i obchody se zbraněmi.

Spojení al-Kajdy s Afrikou zůstává jednou z nejméně zmapovaných oblastí mezinárodního vyšetřování. "Je jasné, že Al- Káida byla v západní Africe od září 1998 a zůstala v ní přítomná až do roku 2002," oznámil tým vyšetřovatelů válečných zločinů v západní Africe, v jehož čele stojí Američan David Crane.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám