Hlavní obsah

V primárkách demokratů v New Hampshiru zvítězil Sanders

– Concord

Po sečtení výsledků demokratických primárek v americkém státě New Hampshire s 26 procenty hlasů vyhrál vermontský senátor Bernie Sanders. Těsně za ním se s 24,4 procenta umístil někdejší starosta South Bendu v Indianě kandidát Pete Buttigieg a na třetí příčce je s 19,8 procenta senátorka Amy Klobucharová, uvedla agentura AP.

Foto: Mike Segar, Reuters

Bernie Sanders při projevu

Článek

Sandersovo vítězství se čekalo, protože tento demokratický socialista je senátorem v sousedním Vermontu. Sanders před svými příznivci sice hovořil o "velkém vítězství", ale co do počtu delegátů, kteří budou vybírat kandidáta demokratů na červencovém stranickém sjezdu, jich v New Hampshiru získal stejně jako Buttigieg - devět. Klobucharová jich získala šest.

„Toto je vítězství a začátek konce Donalda Trumpa,” uvedl po zveřejnění výsledků Sanders.

Radost z výsledku vyjádřil také osmatřicetiletý Buttigieg. „Díky vám kampaň, o které někteří říkali, že by neměla existovat, bude pokračovat,” řekl. V narážce na Sandersův socialistický program řekl, že by voliči měli odmítnout politický přístup, který požaduje buď revoluci, nebo nic. Dotkl se také věkového rozdílu mezi sebou a 78letým Sandersem, když řekl: „Obdivoval jsem pana Sanderse, když jsem byl středoškolák. Dodnes ho velmi respektuji.”

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Bývalý starosta South Bendu Pete Buttigieg

List The New York Times ve svém článku zdůraznil, že v New Hampshire prohrál politický establishment. Sanders je na USA výrazně levicový, zatímco Buittigieg je nezvykle mladý.

Bývalý viceprezident Joe Biden byl pátý se ziskem 8,4 procenta, což je méně, než obdržela senátorka Elizabeth Warrenová, která je s 9,3 procenta čtvrtá. Podle agentury AP Biden špatný výsledek očekával, a tak se rozhodl ještě před zveřejněním konečných výsledků pokračovat v kampani ve státě Jižní Karolina, kde demokraté pořádají primárky 29. února.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

Když začalo být jasné, že newyorský podnikatel Andrew Yang a senátor Michael Bennet v primárkách v New Hampshiru nebudou mít dobrý výsledek, oznámili, že v klání o demokratickou nominaci končí. Yang dostal 2,8 v New Hampshire procenta.

Foto: Robert F. Bukaty, ČTK/AP

Senátorka Amy Klobucharová

Demokratické primárky v New Hampshiru jsou teprve druhým soubojem o nominaci kandidáta, který stane v listopadových volbách proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Zároveň to bylo první hlasování v primárních volbách, jelikož v Iowě demokraté vybírali svého kandidáta systémem nominačních shromáždění.

Hlasy z Iowy jsou sečteny, na prvním místě je těsně před Sandersem Buttigieg

Volby USA

V republikánských primárkách v New Hampshiru Trump v New Hampshiru získal 85,7 procenta hlasů a zajistil si 20 delegátů. Porazil tak někdejšího guvernéra státu Massachusetts Williama Welda, který získal 9,2 procenta hlasů ale žádného delegáta. Republikánské primárky jsou jen symbolické, protože většina voličů jasně podporuje Donalda Trumpa. V mnohých amerických státech se ani nekonají.

Reklama

Výběr článků

Načítám