Hlavní obsah

Biden v průzkumech vede, sázkaři však věří Trumpovi

Novinky, Richard Sůsa

Volební den ve Spojených státech se blíží. Již 3. listopadu budou Američané vybírat hlavu státu pro další čtyři roky. Současnému prezidentovi Donaldu Trumpovi se postavil bývalý viceprezident Joe Biden. Hlasování určí zisky volitelů pro kandidáty, volitelé 14. prosince vyberou prezidenta.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Soupeři v amerických prezidentských volbách Donald Trump (vlevo) a Joe Biden.

Článek

Volební den v USA připadá vždy na první úterý po prvním listopadovém pondělí. Američané však letos nevolí jen prezidenta, vybírat budou rovněž své zástupce ve Sněmovně reprezentantů, v některých státech i v Senátu. Současně probíhá mnoho lokálních voleb.

3. listopad je posledním dnem, kdy lze vyjádřit svůj názor v hlasování, ale Američané zvláště letos hojně využívají možnost volby poštou i hlasování ve volební místnosti s předstihem.

Američané se hrnou k volbám v předstihu

Volby USA

Kandidáti

Úřadující prezident Donald Trump usiluje o své znovuzvolení za Republikánskou stranu. Kampaň s tímto cílem formálně zahájil již 20. ledna 2017 jen několik hodin po své inauguraci do prvního volebního období. S ním jde ve dvojici opět Mike Pence, který před čtyřmi roky po Trumpově boku získal úřad viceprezidenta.

Jeho vyzyvatelem z řad Demokratické strany je Joe Biden. Ten již strávil 8 let jako viceprezident za vlády Baracka Obamy, předtím 36 let zastupoval stát Delaware v Senátu. Jeho „running mate“ – partner na volebním lístku, který se uchází o pozici viceprezidenta – je senátorka Kamala Harrisová. Ta je první ženou tmavé pleti (a třetí ženou vůbec), jež se uchází o viceprezidentský úřad jako kandidátka některé z největších stran. Přechozí dvě – Geraldine Ferrarová v roce 1984 a Sarah Palinová v roce 2008 – ve volbách neuspěly.

Voleb se účastní i kandidáti tzv. třetích stran a nezávislí uchazeči. Podrobněji se jim věnujeme zde:

Kdo jde do amerických prezidentských voleb

Volby USA

Průzkumy

Server 270towin.com porovnává výsledky většího množství předvolebních průzkumů. V posledních průzkumech při srovnávání pouze kandidátů republikánů a demokratů vede Joe Biden s průměrnou podporou 51,2 %, republikán Trump zaostává se 44,4 %.

V průzkumech zahrnujících všechny kandidáty vede Biden o 8 procentních bodů, z kandidátů tzv. třetích stran si nejlépe vede libertariánka Jo Jorgensenová s průměrem 1,2 %.

Z průzkumu britského týdeníku The Economist a portálu yougov.co.uk vyplývá, že více Američanů volí Bidena proto, aby nezvítězil Donald Trump. Průzkum oslovil celkem 1500 registrovaných voličů. Z těch, kteří chtějí volit Bidena, se 54 % vyslovilo, že volí hlavně proti Trumpovi, 44 % preferuje Bidena jako takového. Mezi Trumpovými voliči stojí 81 % za současnou hlavou státu, jen 19 % hlasuje hlavně proti Joeu Bidenovi.

Sázky

Společnost Unibet nabízí kurz na vítězství Donalda Trumpa 2,60, výhra Joea Bidena je nyní v kurzu 1,52. Jako ještě pravděpodobnější vidí možnost, že Biden zvítězí na prostý součet hlasů ze všech území USA, v nichž volba probíhá (50 států a hlavní město Washington D.C.). Více hlasů pro Bidena provází kurz 1,15, zatímco Trumpova převaha na počet hlasů je ceněna kurzem 4,25.

Kurzy sázkových kanceláří v ČR spíš favorizují Bidena, ale samotní sázkaři tipují znovuzvolení Trumpa. Sázková kancelář Tipsport nabízí na Trumpovo vítězství kurz 2:28, na Bidenovo 1:55, avšak 71 % tipérů si vsadilo na výhru současného prezidenta. Celková dosud vsazená částka přesahuje 54 milionů korun. Od 23. října suma narostla o přibližně 7 milionů.

Fortuna umožňuje si vsadit, který ze dvou kandidátů největších stran vyhraje lidové hlasování, tedy bez ohledu na zisky volitelů. Joe Biden zde stojí s kurzem 1:10, na Trumpa byl vypsán kurz 4,95.

Jak probíhají volby

Kandidát, který získá ve státě nejvíce hlasů v přímé volbě volitelů, získává všechny volitele přiřazené danému státu. Pouze ve státech Maine a Nebraska se používá jiný systém. V těchto státech je přiřazen jeden volitel ke každému „kongresovému obvodu“ – obvodu, který volí svého zástupce do Sněmovny reprezentantů. V Mainu jsou takové obvody dva, v Nebrasce tři. Další 2 volitele získá pro sebe kandidát s nejvíce hlasy napříč celým státem. Tak je rozložen celkový počet 4 volitelů za Maine a 5 za Nebrasku.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Pro zvolení prezidentem je zapotřebí zisk nejméně 270 volitelů. Kvůli systému volitelů je v USA možné, že je prezidentem zvolen kandidát, který ve skutečnosti získal méně hlasů. To se stalo i v minulé prezidentské volbě, kdy kandidátce demokratů Hillary Clintonové odevzdalo svůj hlas o dva miliony více voličů než Trumpovi.

Clintonová ve volbách získala o dva milióny hlasů víc než Trump

Amerika

Volitelé se sejdou 14. prosince a již v samostatných hlasováních zvolí budoucího prezidenta a viceprezidenta. Jejich funkční období započne 20. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám