Hlavní obsah

Slovensko je stát prorostlý korupcí, říká novinářka Laura Kellö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nedělním volebním studiu Novinky.cz v Bratislavě byla hostem investigativní novinářka Laura Kellö ze serveru Aktuality.sk. Promluvila nejen o aktuálních politických kauzách na Slovensku, ale také upozornila na možné dopady nové vlády na tamní média.

Laura Kellö ve studiu Novinky.cz v BratislavěVideo: Novinky

 
Článek

Slovenská republika je podle Kellö prorostlá korupcí. Svědčí o tom všechny kauzy, které se zde za poslední roky objevily. Momentálně jsou na Slovensku obviněni celkem čtyři politici. Za nejvýznamnějšího považuje novinářka bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara, který uspěl na kandidátce Smeru SD.

Gašpar aktuálně čelí dvěma obviněním, z toho se v jednom případě jedná o závažný organizovaný zločin. Kauza s názvem Očistec odstartovala v roce 2020 a týká se zmanipulovaného policejního systému za minulé vlády Roberta Fica. „V kauze figuruje řada obviněných policistů a úředníků, kteří zmanipulovaná vyšetřování potvrzují a byli již právoplatně odsouzeni,“ vysvětluje Kellö.

Policie v roce 2020 nastartovala vyšetřování kauz, která měla běžet už dávno

Dalšími aktuálně zvolenými a zároveň obviněnými politiky jsou Peter Žiga, bývalý ministr hospodářství za stranu HLAS, který čelí obvinění z korupce, a dvojice politiků ze Slovenské Národní strany – otec a syn Kuffovi. Ti jsou obviněni z vyhrožování slovenskému farmáři.

Fico sestavuje vládu. Čaputová mu dala 14 dní

Evropa

Pokud se tito obvinění politici dostanou do Národní rady Slovenské republiky, nezbývá než čekat na právoplatné rozhodnutí soudu a v případě jejich odsouzení jim bude mandát odebrán. Pokud by proti nim vznikla další nová obvinění a policie či prokurátor by započali trestní stíhání, musí Národní rada odsouhlasit jejich vydání.

Válka v bezpečnostních složkách

Slovenská veřejnost má za uplynulé roky chaos ve fungování bezpečnostních složek a není jasné, komu může věřit. Součástí bezpečnostních složek jsou nejen policisté a policejní inspekce, ale i Generální prokuratura a Slovenská informační služba, které se neustále navzájem podezřívají, obviňují a vyšetřují.

Kellö dodává, že ale zatím nejsou žádné důkazy o tom, že by se na Slovensku zneužívala pravomoc soudů.

Straně Směr se za poslední roky povedlo vyvolat nejistotu v tom, komu veřejnost může věřit

Politická situace na Slovensku se během posledních tří let začala proměňovat. Výsledkem změn v řešení politických kauz jsou právoplatné rozsudky soudů a nové postupy policie.

Média v ohrožení

Mnozí zvolení politici již během kampaně pohrozili i odplatou pro opoziční novináře.

„Bude třeba sledovat každý jeden nový zákon a novelu, aby se nepropašovaly ty, které budou omezovat média,“ komentuje Kellö. Kromě médií se podle ní ohroženými skupinami stávají také mimovládní organizace, jejichž činnost je dle Roberta Fica potřeba omezit či úplně zrušit.

Nemám strach o sebe, ale obávám se msty a diskreditování novinářů

„Jako investigativní novinářka se na Slovensku cítím bezpečně. Nemám strach jako takový, strach o sebe, ale obávám se msty a diskreditování novinářů,“ uvedla Kellö.

Jako příklad špinavé hry slovenských politiků zmínila upravené video novinářky Moniky Tódové z Deníku N, které se v médiích objevilo ke konci této volební kampaně. V rozhovoru upraveném pomocí umělé inteligence se novinářka ukázala s šéfem Progresivního Slovenska a „diskutovali“ o možnosti zmanipulování voleb.

Šéfredaktor Práva Šabata: Fico sestaví svoji čtvrtou vládu

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám