Hlavní obsah

Pražské Jezulátko zavřelo Babišovi dveře. Nechceme být součástí jeho kampaně, prohlásil rektor kostela

Novinky, Štěpánka Zenklová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kostel Pražského Jezulátka bude v úterý dopoledne výjimečně uzavřen. Komunita bosých karmelitánů se tak rozhodla poté, co se z médií dozvěděla o úmyslu prezidentského kandidáta Andreje Babiše v tento den kostel navštívit. Avizovanou návštěvu totiž považují za součást Babišovy předvolební kampaně, se kterou se neztotožňují. Babiš na to zareagoval tím, že návštěvu Pražského Jezulátka ke kampani zneužít nechtěl. Byl tam prý už dříve třikrát a nikde to nezveřejnil.

Foto: Petr Hejna

Pražské Jezulátko

Reklama

Článek

„Vzhledem k načasování a mediální prezentaci této návštěvy ji jednoznačně považujeme za součást předvolební kampaně, která je navíc vedena velmi útočným a strach vyvolávajícím stylem a se kterou se rozhodně nemůžeme ztotožnit. Nepřejeme si, aby toto celosvětově známé poutní místo a významný náboženský symbol, kterým je soška Pražského Jezulátka, byly zneužity k takovýmto účelům,“ uvedl rektor kostela Pavel Pola.

Kostel Panny Marie Vítězné na Malé Straně, přezdívaný Pražské Jezulátko, se běžně otevírá každý den v 8:30. „V úterý tak neučiníme,“ řekl Novinkám Pola.

Doplnil, že karmelitáni považují Babišovu kampaň za manipulativní a lživou, zejména se ohradili proti billboardům, na nichž Babiš straší válkou.

Babiš na billboardech straší válkou, kterou ale prezident nevyhlašuje

Prezidentské volby

Babiš se před druhým kolem prezidentské volby snaží udělat ze svého protikandidáta Petra Pavla válečného štváče, když na svých billboardech tvrdí, že na rozdíl od něj „nezavleče Česko do války“.

Tvrzení je ovšem absurdní, protože prezidentovi České republiky žádná taková pravomoc nepřísluší.

Ať dorazí jindy, k osobní modlitbě

„Kostel je jinak otevřen všem návštěvníkům bez ohledu na jejich přesvědčení, tedy i A. Babišovi, k osobní modlitbě, nikoliv k politické kampani. Za způsobené komplikace se všem návštěvníkům omlouváme,“ uvedl Pola s tím, že zatím neví, kdy se v úterý kostel otevře.

O Babišově úmyslu navštívit Pražské Jezulátko informoval v pondělí jeho mluvčí Vladimír Vořechovský, když potvrzoval, že se šéf ANO nezúčastní úterního jednání sněmovny o nedůvěře vládě.

Vedle kostela chtěl Babiš zajít také na výstavu korunovačních klenotů. Podle serveru iDnes.cz nakonec zrušil i to. „Nikam nepůjdu, všichni jedou kampaň Antibabiš,“ řekl.

Do sněmovny hodlá dorazit jen na hlasování ve středu ráno.

Babiš se nezúčastní jednání o nedůvěře. Nehorázné, reagují politologové

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám