Hlavní obsah

Babiš se nezúčastní jednání o nedůvěře. Nehorázné, reagují politologové

Aktualizováno

Úterního jednání o nedůvěře vlády se nezúčastní šéf ANO a kandidát na prezidenta Andrej Babiš. Podle šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové se na tom dohodli, aby nemohli koaliční poslanci říkat, že zneužívá Sněmovnu pro svoji kampaň. Do Sněmovny půjde jen na hlasování, upřesnil později mluvčí ANO Vladimír Vořechovský. Babiš prý během dne navštíví Pražské Jezulátko a výstavu korunovačních klenotů. Politologové takový postup – kdy se jednání o nedůvěře neúčastní lídr strany, která ji svolala – označují za nehoráznou záležitost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Reklama

Článek

„Ne, já se toho nezúčastním. Ani jsem nepodepsal žádost o svolání mimořádné schůze,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Právo. A doplnil: „Já vůbec nevím, že je svolána schůze.“

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová k tomu Novinkám řekla, že se na tom s Babišem dohodli. Schillerová totiž Babišovi podle jeho dřívějších slov říká, kdy má do Sněmovny dorazit.

„Nechceme dát koaličním politikům příležitost říkat, že hlasování o nedůvěře Andrej Babiš zneužívá ve své prezidentské kampani. My jsme ho vyvolali, protože vláda kupí jednu chybu za druhou, a navíc se dlouhodobě odmítá zodpovídat jak opozici, tak hlavně lidem,“ přiblížila Novinkám šéfka poslaneckého klubu ANO.

Babiš: Pavel je jen loutka Fialovy vlády

Prezidentské volby

Doplnila, že uvidí, jak k jednání koalice přistoupí. „Pokud se budou snažit nás opět převálcovat a budou nejdříve vystupovat všichni koaliční politici s přednostním právem, tak to bude dlouhé jednání,“ předesílá.

Babiš je po 1. kole prezidentských voleb spolu s generálem Petrem Pavlem uchazečem o prezidentský post. Zároveň také patří k největším absentérům ve Sněmovně.

Politolog: Nehorázná záležitost

Politologové oslovení Novinkami se pak shodují, že neúčast šéfa strany, která takové jednání svolala, je bezprecedentní.

„To nemá ve světě obdobu, vůbec si nedokážu představit, že by se to mohlo stát někde jinde. Svědčí to o tom, jaký charakter má Babišovo ANO,“ reagoval politolog Ladislav Mrklas z Cevro institutu.

„Že Babiš nepřijde do práce, by měli využít i jeho soupeři. Je to nehorázná záležitost, když lídr bude někde brázdit Českou republiku a věnovat se svojí kampani,“ zdůraznil.

A jako unikát to vnímá i Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity. „Nenapadá mě případ, kdy by se něco takového stalo. Možná se najde nějaký případ nemoci, ale ve chvíli, kdy je daný člověk přítomen v Česku a je zdravý, tak mě nenapadá, že by se něco takového stalo,“ řekl Novinkám.

O nedůvěře vlády premiéra Petra Fialy (ODS) bude Sněmovna jednat podruhé. Naposledy loni byly důvodem k takovému jednání kauzy vládního hnutí STAN i energetická krize.

Ta je tématem i nyní, navíc opozice vyčítá kabinetu například nedostatek léků nebo jeho počínání při předsednictví Česka v Radě Evropské unie.

Pavlovi přistály na účtu miliony. Babišovi desetníky a nadávky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám