Hlavní obsah

Babiš na billboardech straší válkou, kterou ale prezident nevyhlašuje

Andrej Babiš se před druhým kolem prezidentské volby snaží udělat ze svého protikandidáta Petra Pavla válečného štváče, když na svých billboardech tvrdí, že na rozdíl od něj „nezavleče Česko do války“. Tvrzení je ovšem absurdní, protože prezidentovi České republiky žádná taková pravomoc nepřísluší.

Billboard Andreje BabišeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 

Reklama

Článek

Babiš na billboardech tvrdí, že „nezavleče Česko do války“, protože je diplomat, ne voják. Sdělení má implikovat to, že jeho protikandidát, který je generálem ve výslužbě, zemi do války zavleče.

Ačkoliv není jasné, co si Babišův marketingový tým pod pojmem „zavléct Česko do války“ představuje, zákony hovoří jasně.

„Mobilizaci ozbrojených sil nařizuje prezident republiky na návrh vlády,“ tedy nikoliv ze svého rozhodnutí, praví §23 branného zákona. Podmínkou vyhlášení mobilizace je ovšem situace, že se země nachází ve válečném stavu. A ten vyhlašuje na návrh vlády parlament, přičemž podmínkou je schválení nadpoloviční většinou poslanců i senátorů. To stanoví pro změnu článek 7 ústavního zákona o bezpečnosti republiky. Prezidentovou úlohou je pouze vyhlášení mobilizace v hromadných sdělovacích prostředích.

Pavel: Babiš kňučí a ztrácí hlavu

Domácí

„Za přípravu a zajišťování obrany státu odpovídá vláda,“ konstatuje pro změnu §4 zákona o zajišťování obrany České republiky.

Trochu matoucí je, že Babiš na svém „protiválečném“ billboardu zaujímá stejnou pózu s namířeným ukazovákem pravé ruky jako postava Strýčka Sama na známém plakátu, jenž naopak verbuje Američany do služby v armádě.

Foto: Profimedia.cz

Strýček Sam nabádající ke službě v americké armádě

Babiš se svým tvrzením dostal na úroveň prezidentského kandidáta SPD Jaroslava Bašty, který neznalým voličům sliboval v případě svého zvolení odvolání vlády. Ani k tomuto kroku však prezident nemá bez dalšího pravomoc.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Billboard Andreje Babiše

Internetem už delší dobu kolují manipulativní zprávy o tom, že se Petr Pavel v případě svého zvolení chystá vyhlásit mobilizaci a poslat Čechy na ukrajinskou frontu bojovat proti ruským vojákům, což ovšem podle zákona není možné. Mají odradit voliče od podpory Pavla. Ten sám v případě řešení ruské agrese na Ukrajině zdůrazňuje koordinovaný postup se spojenci v NATO.

Někteří politologové ovšem předpovídají, že Babiš ve vypjaté kampani před druhým kolem prezidentské volby bude hrát právě na tuto strunu a slibovat, že na summitu na Pražském hradě dojedná mír na Ukrajině.

Sociologové: Babiš ulovil voliče SPD, Přísahy a ČSSD. Teď rozhodnou debaty

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám