Hlavní obsah

Petra Pavla přivítalo v Brně na osm tisíc lidí, museli zavřít ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z dvoudenní návštěvy Ostravy se prezidentský kandidát Petr Pavel v pátek odpoledne přesunul do Brna. Na setkání s ním čekalo na piazzettě u Janáčkova divadla odhadem 8000 lidí, kteří ho nadšeně přivítali. Policie musela v Rooseveltově ulici kvůli množství účastníků zhruba na hodinu zastavit dopravu.

Na Petra Pavla čekají v Brně tisíce lidí.Video: Miroslav Homola, Právo

 

Reklama

Článek

Lidé zcela zaplnili prostor před Janáčkovým divadlem. Pavlův projev ze schodiště divadla museli někteří poslouchat kvůli nedostatku místa až z přilehlého parku.

Na setkání s ním přijeli lidé ze všech koutů jižní Moravy. Kandidáta přivítali bouřlivým potleskem. Nad hlavami jim vlály vlajky České republiky a také vlajky Moravy.

„Nenechte se znechutit, zastrašit, otrávit a přijďte příští týden k volbám, protože půjde o hodně,“ řekl shromážděným lidem Pavel s tím, že svojí volbou rozhodnou o dalším směřování ČR.

Důrazně se také ohradil proti tvrzení svého protikandidáta Andreje Babiše. „Děsí veřejnost tím, že prý Českou republiku zavleču do války. Ale války začínají politici, a ne vojáci,“ uvedl.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Prezidentský kandidát Petr Pavel 20. ledna 2023 v Brně

Podpořit Pavla přišli jeho dřívější protikandidáti Danuše Nerudová a Pavel Fisher a také známé osobnosti jako herci Bolek Polívka, Ondřej Vetchý či ředitel Městského divadla v Brně Stanislav Moša.

Vetchý zdůraznil, že Pavla zná jako muže, který nedělá to, „co je pro něj výhodné, ale to, co je obecně správné“. Zavzpomínal na jejich společnou akci zaměřenou na pomoc handicapovaným. Polívka zase zdůraznil, že Pavel je pro Českou republiku šancí na změnu, a přítomným řekl: „Nechceme, aby se z naší krásné země stalo Babišino údolí.“

„Přijďte k volbám, protože každý hlas se bude počítat. Brno v prvním kole volilo Petra Pavla a bude jej volit i v druhém kole,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Piazzetta u Janáčkova divadla v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

V prvním kole prezidentských voleb hlasovalo bezmála 66 procent oprávněných voličů z Brna. Pavel získal v prvním kole 42,57 a Babiš 26,20 procenta hlasů.

Pavel, který ovládl první kolo voleb, tento týden vyrazil stejně jako protikandidát Andrej Babiš na cestu po republice, aby se pokusil získat na svou stranu příznivce soupeře a nerozhodnuté voliče.

Zatímco Babiš si na čtvrtek naplánoval cestu do Benešova a dál do Liberce, Jablonce nad Nisou a Děčína, Pavel vyrazil do Ostravy a právě do Brna.

V centru Moravskoslezského regionu na něj ve čtvrtek čekalo zaplněné Masarykovo náměstí. V Brně účast úřady odhadly nejprve na 2000, později 6000, pak 8000 lidí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lidé v Brně čekají na prezidentského kandidáta Petra Pavla

Na Brno může na jihu Moravy Pavel spoléhat, vyhrál tam. Babiš má naproti tomu podporu ve všech okresních městech.

Podle serveru volby.cz získal Pavel přes 50 procent hlasů v Brněnských Ivanovicích a v Brně-Útěchově. Přes 40 procent měl v Bystrci, Jundrově, Kníničkách, Komíně nebo v Králově Poli, také v městské části Brno-střed, kde získal 46,27 procenta hlasů.

Babiš se v moravské metropoli nedostal v žádné městské části přes 40 procent. Na druhé straně jasně vyhrál ve Znojmě a Hodoníně. V Blansku to bylo o chlup (Babiš 34,37, Pavel 33,13), ale i tam šéf hnutí ANO nakonec uspěl.

Zajímavostí je obec Čejkovice na Znojemsku, která byla v minulosti fanouškovskou baštou Miloše Zemana. Nyní jej tam vystřídal Babiš. Získal 59,86 procenta, zatímco jeho protikandidát pro druhé kolo obdržel 21,76 procenta hlasů.

Danuše Nerudová byla většinou třetí, neuspěla ani v Kuřimi-Podlesí na Brněnsku, kde s rodinou žije.

Petr Pavel v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

Pokud by o novém prezidentovi rozhodovali jen lidé v třítisícových Dolních Bojanovicích na Hodonínsku, stal by se jím bývalý diplomat Pavel Fischer. V této lidovecké baště vyhrál i před pěti lety, kdy porazil Miloše Zemana. Nyní získal Fischer 31,41 procenta hlasů, čímž své protikandidáty jasně překonal, a to o zhruba deset procent.

Pavla před druhým kolem podpořili protikandidáti Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Karel Diviš.

Babiš se otevřené podpory dočkal od mateřského hnutí ANO a od komunistů, pro něž je prý sice zlo, ale protikandidáta Pavla označují za peklo. Babiše podpořila také Trikolóra, i když podle ní není „ani jeden z kandidátů ideální volbou“.

Za Pavlem přišlo na ostravské náměstí nejvíc lidí od sametové revoluce

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám