Hlavní obsah

Za Pavlem přišlo na ostravské náměstí nejvíc lidí od sametové revoluce

Aktualizováno

Prezidentského kandidáta Petra Pavla přišly do Ostravy přivítat tisíce lidí. Podle reportérů Práva bylo na Masarykově náměstí jednoznačně nejvíce lidí od sametové revoluce, odhadem něco mezi pěti a deseti tisíci. Lidé měli v rukou české vlajky a transparenty odsuzující válečné štvaní. „Věřím, že to dotáhneme do konce,“ řekl Pavel na pódiu, načež náměstí začalo skandovat „Pavel na Hrad“. Následoval pokřik „Babiše do koše“ a na závěr vystoupení lidé na náměstí spontánně zpívali českou hymnu.

Petr Pavel na Masarykově náměstí v OstravěVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Nechceme válečného štváče Babiše,“ stálo na transparentech na náměstí. Mezi lidmi chodili i dobrovolníci z volebního štábu neúspěšné kandidátky Danuše Nerudové a Pavla Fischera a rozdávali lidem letáky a placky s Pavlem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Pavel na zaplněném Masarykově náměstí v Ostravě

„Jste součástí nové kapitoly v České republice,“ uvedla na pódiu Nerudová.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zaplněné Masarykovo náměstí v Ostravě na mítinku prezidentského kandidáta Petra Pavla

Pavla podpořil osobně i další neúspěšný kandidát Pavel Fischer. „Nechci na Hradě někoho, kdo se schovává v cukrárně,“ řekl na pódiu Fischer.

Narážel tím na agresivní a vyhrocenou situaci při předvolebním mítinku v Průhonicích v létě 2021, kdy se tehdejší premiér skryl před skandováním svých odpůrců v místní cukrárně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pavel Fischer a Danuše Nerudová podporují Petra Pavla

Na závěr vystoupení na Masarykově náměstí sešel Pavel z pódia mezi lidi, se kterými si podával ruce, fotil se a diskutoval s nimi.

Ve večerních hodinách se Pavel i s Nerudovou a Fischerem přesunuli do restaurace Kurnik šopa v Porubě, před níž Pavel čepoval a roznášel pivo.

Petr Pavel čepuje před ostravskou hospodou Kurnik šopa pivoVideo: Novinky

„Je to můj prezident, doufám, že bude slušný, vrátí na Hrad pořádek a vrátí se morálka. Nemusím dvakrát komunisty, ale zase není komunista jako komunista. On si skutečně těch 30 let odpracovat velmi tvrdě. V NATO si ho proklepli, určitě by si nepustili veš do kožichu. Je to člověk na úrovni, má chování. Když si představím, že bude pobíhat Monika (Babišová) se zahradníkem na Hradě v sídle našich králů, tak se mi chce brečet,“ uvedla jedna z Pavlových příznivkyň Daniela Balarinová (70), která držela transparent s nápisem „Pane generále, jste můj president“.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Prezidentský kandidát Petr Pavel (vpravo), setkání s občany před druhým kolem voleb, Masarykovo náměstí, Ostrava.

„Myslím si, že generál Pavel bude důstojným prezidentem, protože má zkušenosti. Umí se chovat, má rád pravdu, je pokorný, a to se mi na něm líbí nejvíce. Proto jsem ho volil v prvním kole a budu ho volit i v kole druhém. To, že tam přijde generál Petr Pavel, ještě neznamená, že se najednou příkopy zahrnou a všichni budeme happy. Čeká nás ekonomická krize. Pavel se bude snažit, aby vláda i opozice spolu jednali. Bude dávat lidem naději, že to jednou skončí. Za dva či tři roky si myslím, že k sobě lidé budou mít blíže,“ řekl Novinkám Zdeněk Skalka, který dorazil na ostravské náměstí.Pavel přijel odpoledne do Ostravy vlakem. Hned na nádraží ve Svinově na něj čekal skandující dav.

Foto: Jan Menšík

Lidé na Masarykově náměstí v Ostravě

Na nádraží jej vítaly desítky příznivců, jeho příjezd provázel i velký zájem médií. Než se z vlaku dostal k připravenému automobilu, trvalo to téměř půl hodiny.

„Tohle jsem opravdu nečekal, musím říct, že mě to neustále přivádí do rozpaků, ale je to krásné. Já si nedělám iluze, že bych mohl přesvědčit nějak mnoho lidí, kteří už jsou dávno rozhodnutí pro Andreje Babiše, ale určitě bych rád rozptýlil alespoň některé obavy, které jsou šířeny, bohužel dost neférově,“ řekl Pavel.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Lidé vítají Pavla po příjezdu na ostravské nádraží ve Svinově

Poděkoval Macurovi a Vondrákovi

Na dotaz deníku Právo řekl, že by rád poděkoval primátoru Ostravy Tomáši Macurovi a hejtmanu Ivu Vondrákovi (oba ANO), kteří se nechali slyšet, že nebudou volit svého stranického předsedu Andreje Babiše, ale právě Pavla.

O to, aby Pavla přišli podpořit na shromáždění, které bylo svoláno na 17. hodinu na Masarykovo náměstí, je ale podle svých slov nežádal. „Nežádal jsem je o podporu, to bych si rozhodně nedovolil,“ řekl na dotaz Práva.

Petr Pavel po příjezdu do OstravyVideo: Aleš Honus, Právo

„Ale musím říct, že si toho velice vážím, protože to určitě nebylo jednoduché rozhodnutí. To, čemu čelí, svědčí o tom, že museli projevit osobní odvahu. Takže jestli to bude možné, rád se s nimi potkám a poděkuji jim za to, ale rozhodně jsem je o to nežádal,“ řekl Pavel.

Ve městě vyhrál první kolo volby Babiš s 44 procenty hlasů, Pavel měl 30 procent.

Babiš v další debatě s Pavlem: Ta tiskovka se mi nepovedla, ale nekňučel jsem

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám