Hlavní obsah

Mám dost podpisů pro kandidaturu na prezidenta, oznámil Diviš

Do boje o Hrad se hlásí další kandidáti. Dostatek podpisů nasbíral podle svých slov podnikatel a někdejší sportovní moderátor Karel Diviš. S hlasy současných i bývalých zákonodárců to pak chce zkusit bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Přihlášku spolu s podpisy občanů či zákonodárců musí kandidáti podat nejpozději 8. listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Karel Diviš

Reklama

Článek

„Skvělá zpráva – máme to. Získal jsem potřebný počet podpisů pro kandidaturu na prezidenta ČR,“ napsal na sociálních sítích ve čtvrtek Diviš.

Diviš sbíral podpisy občanů, kolik jich má, ale nespecifikoval. Není také jasné, zda nakonec nevsadil na podporu poslanců či senátorů. Na pátek oznámil tiskovou konferenci.

To bývalý rektor Zima to zkusí s podpisy senátorů ze současného i minulého volebního období. Na setkání s novináři ve čtvrtek poznamenal, že má k dispozici asi 40 000 podpisů občanů, k přihlášce by jich ale potřeboval 50 000.

Kandidaturu prý podal 14. října, v době, kdy měli všichni podepsaní senátoři platný mandát. Je proto přesvědčen, že podle výkladu ministerstva vnitra je jeho kandidátní listina platná. V obměněném složení po letošních podzimních volbách se senátoři poprvé sešli tuto středu 2. listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Zima

Podepsáno má Zima 13 senátorů z řad například ODS, ANO, ČSSD nebo nezávislých.

Novinářům řekl, že většinou jde o senátory, kteří jsou stále členy horní komory, podobný poměr je ale i těch, kteří ve funkci po nedávných volbách skončili. Jedna senátorka byla nově zvolena. Zima poznamenal, že u jednoho nebo dvou ví, že podpořili i jiného prezidentského kandidáta.

Debatu si užívali. Bez Pavla i Babiše

Prezidentské volby

První kolo přímé volby hlavy státu se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku, případné rozhodující kolo dvou finalistů o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března.

Přihlášku do prezidentských voleb do čtvrtečního dopoledne podalo 12 kandidátů, část z nich ale zjevně podle ministerstva vnitra nesplní předepsané náležitosti.

Ze známých kandidátů se do voleb vedle Zimy přihlásili senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer, poslanec SPD Jaroslav Bašta a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. V příštích dnech se tak chystají učinit generál Petr Pavel, předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebo podnikatelé Karel Janeček a zmiňovaný Karel Diviš.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám