Hlavní obsah

Konec éry excentrického a tvrdě pijícího prezidenta, píší v USA o českých volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle amerického listu The New York Times jsou české prezidentské volby důležité především tím, že ukončí éru prezidenta Miloše Zemana. Toho list vylíčil jako excentrického a alkoholu holdujícího člověka, který namísto evropských spojenců preferuje Rusko a Čínu. Podle listu je podstatné, že oba kandidáti postupující do druhého kola, tedy Petr Pavel a Andrej Babiš, preferují spojenectví se západními partnery a NATO.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Článek

Podle listu se Zeman, popsaný jako „excentrický a tvrdě pijící prezident“, pokusil z hlavy státu, jejíž role je v českém ústavním systému spíše symbolická a ceremoniální, vytvořit alternativní centrum, v němž se formuluje zahraničněpolitické směřování země, a to s důrazem na rozvoj vztahů s východními zeměmi.

NYT připomněl nedávný telefonický rozhovor Zemana s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Zeman Čínu dlouhodobě podporuje a prosazuje rozvoj vztahů. Ke slíbeným investicím v hodnotě stovek miliard korun, které český prezident sliboval, přitom nikdy nedošlo.

List připomíná i slova ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který změnu prezidenta vnímá jako velkou příležitost.

Zeman telefonoval s čínským prezidentem, se Siem prý „naprosto souhlasil“ ohledně vztahů obou zemí

Domácí

Deník podotýká, že česká vláda v čele s Petrem Fialou je silným podporovatelem Ukrajiny. Zeman, zděšený ruskou invazí na Ukrajinu, podle deníku v posledních měsících dává najevo menší nadšení pro úzké vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale zároveň udržuje vřelé vztahy s jeho nejbližšími evropskými přáteli – maďarským premiérem Viktorem Orbánem a srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, kteří jsou podle listu autoritářskými vůdci.

Anketa

Čekáte s novým prezidentem zlepšení hradní politiky?
Ano, ať bude hlavou státu Petr Pavel nebo Andrej Babiš
3,9 %
S Petrem Pavlem ano, s Andrejem Babišem ne
63,1 %
S Andrejem Babišem ano, s Petrem Pavlem ne
27,2 %
Čekám, že to bude víceméně stejné
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 72091 čtenářů.

V kontrastu se Zemanem jsou finalisté prezidentské volby podle NYT zaměřeni spíše na Západ než na Východ, i když oba zahájili svou kariéru v komunistickém Československu a byli členy komunistické strany. Babiš, jenž byl politickým spojencem Zemana, se krátce před volbami setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, má sice dobré vztahy s Orbánem, ale během působení v úřadu premiéra nedával najevo žádné sympatie vůči Rusku. Pavel se zase stal šéfem českého generálního štábu a poté stanul v čele vojenského výboru NATO, připomíná deník.

Agent StB útočí na komunistickou minulost soupeře, píší na Slovensku o českých volbách

Prezidentské volby

Zemana list popsal jako politika ze staré školy, který umí oslovit obyčejné lidi a libuje si v urážkách protivníků. Připomíná i to, že ač byl mnohokrát „odepisován“, vždy se dokázal vrátit.

Zmiňuje rovněž Zemanovu hospitalizaci na podzim roku 2021. Po ní se prezident podle svých slov vzdal alkoholu i cigaret, tedy neřestí, které dlouhá léta propagoval.

Generál ve výslužbě a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel byl v prezidentských volbách 2023 zvolen prezidentem České republiky. V druhém kole porazil Andreje Babiše. Více o Petru Pavlovi zde.

Miliardář Andrej Babiš je poslanec, bývalý ministr financí a předseda vlády. V prezidentských volbách 2023 neúspěšně kandidoval na prezidenta, když v druhém kole prohrál s Petrem Pavlem. Více o Andreji Babišovi zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám