Hlavní obsah

Diviš na začátku debaty pozurážel favority volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidáti na prezidenta ČR debatovali v neděli večer v České televizi. Pořad moderoval Martin Řezníček. Do Národního muzea, kde se debata konala, přišli Petr Pavel, Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Jaroslav Bašta, Marek Hilšer, Josef Středula, Karel Diviš a Tomáš Zima. Andrej Babiš se neúčastnil.

Diviš na začátku debaty pozurážel favority volby.Video: Česká televize ČT24

 

Reklama

Článek

Hned na úvod stihl pozurážet tři favority letošní prezidentské volby Karel Diviš.

„Má být prezidentem pán, který tu má být a nepřišel? To je skutečně takový srab, že nepřijde do televize?“ pustil se do Andreje Babiše, který se zatím žádné předvolební debaty nezúčastnil.

A servítky si nebral ani co se týká generála Petra Pavla. „Pavel si celý život hrál na vojáka, a když dosáhl svého maxima, tak dezertoval do žvanírny, které se říká vojenský výbor NATO,“ prohlásil.

„A u Nerudové máme strach, aby se milosti na Hradě neprodávaly jako vysokoškolské tituly,“ dodal jedním dechem.

Nerudová a Pavel jeho slova bez reakce přešli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na prezidenta Karel Diviš

„Prezident by měl být gentleman. Chci se zastat paní Nerudové i pana Pavla – byť k tomu nemám důvod – pojďme hovořit kultivovaně,“ uvedl k počínání Diviše v debatě senátor Marek Hilšer.

Debata se věnovala bývalým prezidentům, většina se hlásila k Václavu Havlovi, jen Jaroslav Bašta k Miloši Zemanovi. K němu například Josef Středula řekl, že by mu neudělil státní vyznamenání, jako to předchozí hlavy státu dělaly pro své předchůdce.

Marek Hilšer uvedl, že mu není jasné, proč se stále řeší Miloš Zeman.

Řeč došla i na to, zda by měl prezident dělat svoji zahraniční politiku. „Vždy by mělo být společné stanovisko,“ míní Středula.

Kromě toho kandidáti řešili témata, která by jako prezidenti akcentovali, jaký by po sobě chtěli po případných pěti letech ve funkci nechat odkaz.

Nerudová: Úspěch není sprosté slovo

Nerudová o sobě v diskusi řekla, že by chtěla být prezidentkou, po které zůstane to, že úspěch není sprosté slovo. „Nikoho bych nenálepkovala, lidi s jinými názory bych neoznačovala za nepřátele. A otevírala bych téma rozdílné kvality v regionech. Je na čase, aby se nůžky začaly zavírat,“ slíbila.

„Nabízím svoje zkušenosti tak, že budu moct od první minuty na Hradě pracovat. A budu pracovat pro vás. Nebojte se hlasovat podle vašeho svědomí. Volte jedničku, neuděláte chybu,“ uvedl zase Pavel Fischer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidáti na prezidenta Zleva Tomáš Zima, Petr Pavel, Karel Diviš, Danuše Nerudová, Josef Středula, Pavel Fischer, Jaroslav Bašta a Marek Hilšer

A řeč přišla i na válku na Ukrajině. „Je potřeba vést jednání s tím, aby byla zachována celistvost Ukrajiny. A je potřeba vést vojenské i diplomatické kroky, aby se válka nerozšířila,“ řekl Tomáš Zima.

V debatě nebylo žádné velké publikum. Do studia si každý z kandidátů mohl přivést pět příznivců, neozývalo se tak žádné pískání ani skandování příznivců či odpůrců. Debata chtěla podle moderátora Řezníčka kandidáty široce představit.

V prvním kole by vyhrál Pavel

Debaty hrají při rozhodování roli u řady voličů. Zhruba čtvrtina voličů totiž avizovala, že ještě nejsou rozhodnuti, koho budou příští týden volit. Mnoho z nich spoléhá právě na předvolební debaty, kde vidí všechny kandidáty najednou a mohou je porovnat.

Podle průzkumu, který si Česká televize nechala k debatě udělat, by ve volbě zvítězil Petr Pavel. V prvním kole by dostal 27,5 procenta hlasů a ve druhém kole by porazil i Andreje Babiše i Danuši Nerudovou.

Anketa

Kdo si myslíte, že se stane prezidentem ČR? (Kandidáti jsou řazeni abecedně)
Andrej Babiš
27,1 %
Jaroslav Bašta
4 %
Karel Diviš
2,5 %
Pavel Fischer
4,4 %
Marek Hilšer
1,6 %
Danuše Nerudová
13,8 %
Petr Pavel
45,3 %
Josef Středula
0,6 %
Tomáš Zima
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50169 čtenářů.

První kolo prezidentské volby by vyhrál Pavel

Prezidentské volby

Výběr článků

Načítám