Hlavní obsah

Babiš by ve druhém kole prezidentské volby neuspěl, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Favority prezidentské volby zůstávají předseda hnutí ANO Andrej Babiš a generál Petr Pavel. Jako další kandidáty lidé uvádějí ekonomku Danuši Nerudovou či senátora Pavla Fischera. Plyne to z šetření agentury STEM/MARK.

Foto: Petr Horník, Právo

Lídr opozice Andrej Babiš (ANO)

Článek

Na spontánní otázku, kdo by měl být příštím prezidentem, lidé nejčastěji uvádějí Babiše (20 procent) před Pavlem (16 procent).

Nerudovou spolu s Fischerem, senátorkou Miroslavou Němcovou (ODS) a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) jmenovalo shodně devět procent lidí.

Zatímco Babiš a Fischer přicházejí v úvahu pro 41 procent lidí, generála Pavla si na Pražském hradě umí představit polovina dotázaných. Nerudová přichází do úvahy pro 31 procent lidí.

Babiše by nevolilo 57 procent respondentů, zatímco u jeho protivníků je množství odmítačů nižší. Nerudová může na rozdíl od jejích konkurentů do budoucna těžit z toho, že ji zhruba 40 procent lidí nezná.

Nikdy. Nevím. Když lidi to chtějí. Babišova (ne)kandidatura na prezidenta. PŘEHLEDNĚ

Domácí

„Pro kandidáty je ideální alespoň nadpoloviční znalost a třetinová přijatelnost. Od minulé vlny se zvedla celková volitelnost u všech aktivních potenciálních favoritů. Neaktivní potenciální favorité oslabují. Lze tak s jistou nadsázkou říci, že kampaň již – alespoň na latentní úrovni – začala,“ glosoval výstupy z průzkumu Jan Burianec z agentury STEM/MARK.

Pavel by ve druhém kole Babiše porazil

Ve druhém hypotetickém kole by nyní dle šetření uspěl Pavel, jehož by podpořilo 49 procent respondentů, zatímco Babiše 32 procent. Nerozhodnuto by bylo 13 procent lidí a 6 procent se označilo za nevoliče.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že ideálním prezidentem je pro české občany člověk s politickou zkušeností, bez stranických vazeb a s průbojnou povahou.

„Členství v předlistopadové KSČ je bariérou ve volbě pro každého desátého voliče,” uvedla agentura. Členy KSČ přitom byli oba dosavadní favorité hypotetického druhého kola prezidentské volby, Pavel i Babiš.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám