Hlavní obsah

Duda si vtipně podal Babiše. Reakce Zemana vás dostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dva dny mlčeli nejvyšší polští představitelé k nedělnímu výroku Andreje Babiše o nevyslání vojenské pomoci v případě teoretického napadení Polska. Když pak v úterý přijel do Náchoda na návštěvu polský prezident Andrzej Duda, očekávání byla velká. Otázka padla a Duda si svůj moment vychutnal. Odpovědí upřímně rozesmál prezidenta Miloše Zemana, který ho za vtip pochvalně poplácal.

Duda si vtipně podal Babiše.Video: AP

 

Reklama

Článek

„Odpovím na to asi takhle,“ začal Duda svou odpověď na otázku, co říká na Babišův kontroverzní výrok, který vzbudil rozruch jak v Polsku, tak v pobaltských státech.

„My, kdo jsme se aktivně účastnili prezidentských kampaní, kde jak dobře víte, je ten politický souboj jeden na jednoho na nejvyšší úrovni, tak jsme schopni s plnou zodpovědností říct, že to jsou obrovské emoce, které kulminují v debatách, kdy se kandidáti potkávají tváří v tvář. To je velmi náročné,“ pokračoval polský prezident a z jeho tónu i řeči těla bylo zjevné, že celou kauzu bere s nadsázkou.

Pak ale zasadil smrtící úder.

„Otázka na jednoho z kandidátů nebyla úplně chytrá, možná se ho mohli zeptat, co by udělal, kdyby zaútočili na Slovensko,“ utrousil Duda a vesele se začal rozhlížet po místnosti.

Vy a diplomat? Spíš slon v porcelánu, pustil se Pavel do Babiše v duelu na Novinkách

Prezidentské volby

K vedle sedícímu českému prezidentovi dorazil do sluchátek překlad asi do pěti vteřin. Dudova poznámka k Babišovi, se kterým Zemana v posledních letech pojilo těsné spojenectví, ho evidentně obrovsky pobavila. Oči se mu rozzářily a začal se smát způsobem, který u něj veřejnost dlouho neviděla.

Následně se k stále pobavenému Dudovi otočil a poplácal ho po rameni.

Zeman se Babiše nezastal

I český prezident Zeman dostal předtím možnost se k Babišovu výroku vyjádřit. „Andrej Babiš začal svoji odpověď tvrzením, že tato otázka pomoci Polsku je hypotetická. Ještě před rokem bych já sám označil za hypotetickou otázku pomoc Ukrajině. Nu a přesto k tomu došlo,“ řekl na tiskové konferenci.

Na druhou stranu pak ale Zeman připomněl, že to byla vláda Andreje Babiše, která potvrdila rozmístění českých jednotek v pobaltských státech. „Neberte některá neuvážená vyjádření příliš za bernou minci,“ dodal.

Babiš v nedělní diskusi v České televizi na dotaz moderátora prohlásil, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy určitě neposlal do těchto zemí české vojáky na pomoc.

„Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ tvrdil.

Později pak svoje výroky korigoval. Uvedl, že kolektivní obranu Severoatlantické aliance (NATO), jejímiž členy jsou jak pobaltské státy, tak Polsko a Česko, nikdy nezpochybnil.

Jen si prý nechtěl představit, že by mohla vypuknout třetí světová válka. Politici podle něj musejí usilovat o mír a zabránit válce.

Politolog k debatě na Novinkách: Skoro to vypadá, že to Babiš už vzdal

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám