Hlavní obsah

Babiš požádal Zemana, aby to v úterý u polského prezidenta vyžehlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentský kandidát a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že kolektivní obranu Severoatlantické aliance (NATO) nikdy nezpochybnil. Napsal to prý i polskému premiérovi a požádal prezidenta Miloše Zemana, aby to řekl polské hlavě státu Andrzeji Dudovi při úterním setkání v Náchodě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš

Reklama

Článek

Babiš reagoval na kritiku, která se na něj snesla za výrok v nedělní debatě v České televizi, kde řekl, že by v případě napadení Polska nebo pobaltských států české vojáky na pomoc neposlal.

„Zásadně odmítám snahu překrucovat moje výroky, které padly během včerejší (nedělní) debaty. Nikdy jsem článek 5, tedy kolektivní obranu NATO, nezpochybnil. Jen jsem si nechtěl ani představit, že by mohlo dojít ke třetí světové válce. Proto politici musejí usilovat o mír a zabránit válce. Z kontextu debaty to bylo jasné,“ uvedl Babiš poté, co jeho slova vzbudila rozruch na domácí scéně i v zahraničí.

Když bude napadeno Polsko - chci mír, řekl Babiš.Video: Česká televize ČT24

Babiš v debatě se svým konkurentem v boji o Hrad generálem Petrem Pavlem na otázku moderátora, zda by v případě napadení spojenců vyslal české vojáky, odpověděl: „Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ uvedl.

Už dříve to korigoval na Twitteru. Nyní pro ČTK označil otázku za čistě teoretickou a zdůraznil, že hlavní je zabránit válce.

Babiš v pondělí uvedl, že to napsal i polskému premiérovi Mateuszi Morawieckému a že požádal také prezidenta Miloše Zemana, aby totéž sdělil svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi při úterním setkání v Náchodě.

Babiš se v kampani snaží vystupovat jako zastánce míru a svého konkurenta spojovat s válkou, výrokem proneseným v televizním duelu však zjevně přestřelil.

„A co spojenecké povinnosti vyplývající z členství v NATO?“ pozastavuje se nad Babišovým prohlášením konzervativní portál niezaležna.pl.

Europoslanec za polskou vládnoucí národně-konzervativní stranu Právo a spravedlnost Ryszard Czarnecki o Babišovi na Twitteru napsal, že „plácá páté přes deváté“. Vzkázal mu, „ať si panáček přečte mezinárodní smlouvy, které Česko podepsalo“. Popřál mu „příjemné počtení a důstojnou porážku“.

Uráží naše jídlo a ani by nám nepřišel na pomoc. Babišova slova pobouřila Poláky a všimli si i v Litvě

Prezidentské volby

Přepis z televizní debaty na ČT

Moderátor: Já bych se rád vrátil k Ukrajině, pánové, jestli dovolíte. Pane Babiši, má Česko poslat vojáky do otevřeného konfliktu v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy?

Babiš: Kam myslíte? Do války? Určitě ne.

Moderátor: Do otevřeného konfliktu v případě napadení.

Babiš: A proč bychom měli mít otevřený konflikt?

Moderátor: Pokud by nastal, byl byste vrchním velitelem ozbrojených sil.

Babiš: Já chci mír.

Moderátor: Moje otázka zní, pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, zda bychom měli splnit svoje spojenecké závazky a poslat tam vojáky.

Babiš: Já jsem nebyl vrchním velitelem ozbrojených sil. Jo pokud bych byl…

Moderátor: Ano, pokud byste byl, a ne že jste byl.

Babiš: Určitě ne, určitě ne a já si myslím, že je potřeba mluvit o míru. Pan generál mluví o válce. Vláda mluví o válce.

Moderátor: Počkejte, zpátky, to jsou ale spojenecké závazky.

Babiš: Ano, ale já nechci válku.

Moderátor: Dobře, nikdo asi nechce válku. Nikdo rozumný nechce válku…

Babiš: Tak něco pro to udělejme.

Moderátor: Počkejte, moje otázka zní, zda pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy…

Babiš: Proč by bylo napadeno?

Moderátor: Ne…pokud…pokud…zda by Česko mělo poslat vojáky na obranu těchto spojenců?

Babiš: Já říkám, že to je čistě teorie. Já říkám, že světoví lídři, a kdybych byl já prezident a už jsem to vysvětloval xkrát… Já jsem mimochodem navštívil…

Moderátor: Pane Babiši, odpověď na otázku…

Babiš: Já vám to vysvětlím. Ne, určitě ne. Já chci mír, nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války.

Moderátor: Ale víte, na čem je založená kolektivní obrana NATO. Jeden pomáhá druhému v případě, že je napaden.

Babiš: Já vím, ale my máme zabránit válce. Vy chcete válku? To vypadá, že vy dva chcete válku. Já nechci válku. Já chci mír.

Moderátor: Já se ptám, pokud, opět opakuji, pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, to je jednoduchá otázka.

Babiš: Nebude napadeno, musíme tomu zabránit.

Babiš by vojáky na pomoc Polsku poslal. Jen o tom nechtěl mluvit, hájí ho špičky ANO

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám