Hlavní obsah

Babiš by vojáky na pomoc Polsku poslal. Jen o tom nechtěl mluvit, hájí ho špičky ANO

Pokud by došlo k napadení Polska nebo pobaltských zemí, Andrej Babiš by dodržel článek 5 Severoatlantické smlouvy. Uvedl to sám Babiš a ujišťují o tom i špičky ANO. Článek počítá s pomocí napadenému státu včetně možného vyslání vojáků. Babiš v nedělní televizní debatě možné vyslání českých vojáků původně odmítl, později svá slova korigoval. Podle spolustraníků nechtěl o hypotetické situaci mluvit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš a Alena Schillerová ve Sněmovně

Reklama

Článek

„Závazky vůči Severoatlantické alianci jsme vždy plnili a plnit budeme. O tom není pochyb. Pan Babiš se vyjádřil jasně i na Twitteru, prostě nechtěl odpovídat na další hypotetickou otázku. Takovou situaci vůbec nechce připouštět a já se mu nedivím. Článek 5 ale nikdy nezpochybnil,“ napsala Novinkám šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Severoatlantická smlouva, na jejímž základě v roce 1949 NATO vzniklo, v článku pět uvádí, že ozbrojený útok proti členské zemi v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem členům Aliance a že ostatní strany napadené zemi pomohou včetně možnosti použití ozbrojené síly.

Babiš v neděli v televizním duelu s kandidátem na Hrad Petrem Pavlem na dotaz moderátora, zda by vyslal české vojáky na pomoc Polsku či pobaltským zemím, které jsou stejně jako Česko součástí NATO, odpověděl: „Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války.“

Babiš: Já chci mír, já nechci válkuVideo: Česká televize ČT24

Později to na Twitteru korigoval s tím, že nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku a závazek potvrdil. „Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ napsal na této sociální síti.

Babiš by nevyslal vojáky na pomoc napadenému Polsku, později se opravil

Prezidentské volby

Podobně jako Schillerová se vyjádřili i další oslovení zástupci ANO. „Babiš i v rámci té debaty mnohokrát mluvil o koordinaci v rámci NATO a článek 5 nikdo nezpochybňuje. Jen nechtěl takovou situaci připouštět, protože je špatně v této situaci mluvit o další eskalaci války a spíše je třeba mluvit o míru,“ napsala Novinkám místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO).

A také podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka článek 5 Babiš nezpochybnil. „A po vysílaní to jednoznačně potvrdil na sítích,“ napsal v SMS Novinkám.

Babiš svůj výrok opravdu korigoval, ale jen na Twitteru. Na další sociální síti Facebook tak zatím neučinil.

Vondrák: Říkat to neměl

Novinky požádaly o reakci na nedělní Babišův výrok i všechny poslance ANO, kteří jsou součástí zahraničního výboru. Reagoval zatím jen Tomáš Kohoutek: „Dodržování spojeneckých závazků, včetně společné obrany dalšími členskými zeměmi v jiné členské zemi napadené agresorem, jsou nezbytnou součástí a základem fungování NATO, které je nutné bezpodmínečně dodržovat.“

Na doplňující dotaz, zda by se měl Babiš takto vyjadřovat v přímém přenosu v debatě, už neodpověděl.

Primátor Macura z ANO přitvrdil: Babiš nemůže být náš prezident

Prezidentské volby

Kromě domácí scény Babišova slova, že by nepomohl napadenému Polsku, rezonují i v zahraničí. Zaregistrovala je polská média nebo třeba lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkēvičs.

„Ještě v noci jsem se spojil s některými kolegy, předsedy zahraničních výborů, abych je ujistil o našem spojenectví i připravenosti jim pomoct. Škody, které Andrej Babiš včera napáchal, jsou velké. Je to ‚diplomat‘, ze kterého má Kreml radost,“ napsal na sociální sítě šéf výboru Marek Ženíšek z vládní TOP 09.

Jasný postoj k Babišovým slovům má i hejtman Moravskoslezského kraje a místopředseda ANO Ivo Vondrák, který dlouhodobě patří mezi kritiky šéfa ANO a už před volbami uvedl, že Babiše volit nebude a hlas dá generálovi Petru Pavlovi. „Neměl,“ reagoval nyní na dotaz Novinek, zda se měl jeho stranický šéf takto vyjadřovat.

„Zcela respektuji naše závazky vůči NATO bez ohledu na to, co zazní v TV debatách,“ napsal na Twitter poslanec ANO a pražský zastupitel Patrik Nacher.

Vím, co to je kampaň, ale tohle přehnal, reaguje lotyšský ministr zahraničí na Babišova slova

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám