Hlavní obsah

Pellegrini před druhým kolem opustil taktiku mlčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před prvním kolem slovenských prezidentských voleb se předseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) pokusil do Prezidentského paláce doslova promlčet a vyhýbal se duelům. V prvním kole však získal nejvíc hlasů Ivan Korčok (42,5 %) a Pellegrini (37 %) musel změnit taktiku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda slovenského parlamentu a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini, na televizní obrazovce jeho hlavní protikandidát na prezidenta Slovenské republiky Ivan Korčok

Článek

Nyní se předseda parlamentu objevuje na tiskových konferencích ministrů, navštívil zasedání bezpečnostní rady státu, měl prohlášení o podpoře ze strany neúspěšného kandidáta z prvního kola Krisztiána Forróa, který mu měl zabezpečit hlasy občanů maďarské národnosti.

A především chodí do duelů a konfrontuje se s Korčokem. Pellegriniho štáb v tom vidí možnost, jak překlopit misky vah v druhém kole na jeho stranu.

Na Velikonoce se oba kandidáti objevili v kostele, oba se zúčastnili turistického výstupu. Korčok navštívil mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle a Pellegrini vyšlapal na Velkou Javorinu.

Pellegrini se v debatě s Korčokem otíral o Pavla: Generál chce bojovat

Volby

Korčok po prvním kole vsadil na setkávání s voliči na náměstích v Bratislavě, Košicích, Prešově, Banské Bystrici, Žilině a dalších městech. Pellegrini se objevil například na jihu Slovenska, kde žije maďarská menšina.

Pellegrini může zvítězit za pomoci hlasů neúspěšných kandidátů z prvního kola, protože Korčok nemá kde čerpat velké množství nových voličů.

Jenže na první pohled jednoznačná podpora ze strany Forróa se po několika hodinách změnila ve frašku, když Forróova mateřská strana Maďarská koalice se od podpory předsedy parlamentu distancovala.

Miroslav Jureňa, šéf volebního týmu Štefana Harabina rovněž tvrdil, že bývalý předseda Nejvyššího soudu podporuje ve druhém kole Pellegriniho. Sám Harabin to po několika hodinách dementoval a šéfa volebního štábu vyhodil.

Harabin skončil v prvním kole třetí, když mu odevzdalo hlas téměř 265 tisíc lidí, a tento zmatek mohl jeho voliče před druhým kolem znejistit.

Pokud bychom to chtěli zjednodušit, tak právě Harabinovi voliči mohou rozhodnout o vítězi. Když se k volbám dostaví a dají hlas Pellegrinimu, jeho protikandidát takové množství nových voličů nemá kde vzít.

Pellegrini může ve druhém kole získat většinu voličů neúspěšných kandidátů

Volby

Pokud se voliči Harabina z prvního kola ke druhému kolu tuto sobotu nedostaví, Korčok má stále šanci zvítězit.

K oslovení Harabinových voličů využil Pellegrini například první duel s Korčokem před druhým kolem, když řekl, že se s bývalým soudcem shoduje v národně-státních zájmech.

Jenže Harabin je pro vystoupení z NATO a chce neutralitu Slovenska, což umírněnějším voličům předsedy parlamentu, kteří jsou převážně prozápadně orientovaní, může vadit.

A také ministři za vládní stranu Směr Roberta Fica se nijak nepřetrhnou v podpoře Pellegriniho. Za zmínku stojí snad jen 500eurové (12 600 korun) odměny v resortu obrany, které udělil ministr Robert Kaliňák právě v tomto předvolebním období.

Jinak se vládní strany Směr a Slovenská národní strana Andreje Danka v kampani zatím moc neprojevily.

Má se to změnit ve středu, kdy mají Fico, Pellegrini a Danko naplánovanou společnou schůzku, z níž se určitě objeví i společná fotografie, aby bylo jasné, že Pellegrini je společným kandidátem vládních stran.

Šéf agentury Focus Martin Slosiarik předpokládá, že výsledek druhého kola prezidentských voleb bude velmi těsný. „Vidím to 50 na 50. Souboj je natolik těsný, že z dat se dnes nedá říct, kdo reálně vyhraje,“ připustil Slosiarik pro web aktuality.sk.

Když zvolíte Korčoka, přijdete o benefity, straší seniory ministr práce

Volby

Neúspěšný kandidát z prvního kola Forró podpořil Pellegriniho

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám