Hlavní obsah

Neúspěšný kandidát z prvního kola Forró podpořil Pellegriniho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Maďarské aliance Krisztián Forró, který neúspěšně kandidoval v prvním kole slovenských prezidentských voleb, vyslovil podporu Petrovi Pellegrinimu. Forró a Pellegrini uspořádali ve středu společnou tiskovou konferenci.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Předseda Maďarské aliance Krisztián Forró, v pozadí předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini

Článek

Forró zdůraznil, že v této chvíli a za aktuálních podmínek by bylo alibistické říct, ať se lidé rozhodnou sami. „Pan Pellegrini je nejlepší volbou jako prezident Slovenské republiky. Vyzývám každého, pro koho jsou důležité regiony, národnostní komunity a Maďaři, aby podpořil pana Pellegriniho,“ uvedl Forró.

Pellegrini potvrdil, že se s Forróem shodli na potřebě míru na Ukrajině a na potřebě zlepšení života v regionech. „Sdílíme společné hodnoty a názor, že zabíjení je třeba co nejdříve ukončit a je potřeba se pokusit o co nejdřívější zahájení mírových jednání,“ řekl Pellegrini.

„Chci občany na Slovensku spojovat bez ohledu na to, jaké jsou národnosti,“ dodal Pellegrini, který označil Maďary žijící na Slovensku za „bratry a sestry“, kteří jsou plnohodnotnými občany Slovenské republiky.

Pellegrini může ve druhém kole získat většinu voličů neúspěšných kandidátů

Volby

Schůzku s Korčokem zrušil

Forró zároveň oznámil, že zrušil plánované setkání s vítězem prvního kola prezidentských voleb Ivanem Korčokem a označil ho za „bezpředmětné“. Korčok na sociální síti vyjádřil lítost, že mu Forró nedal šanci vysvětlit jeho prezidentskou vizi, kterou nabízí maďarským voličům žijícím na jihu Slovenska.

„Mám velký respekt k Maďarům žijícím na Slovensku, a zároveň jim věřím, že navzdory rozhodnutí Aliance naloží se svým hlasem zodpovědně a svobodně,“ uvedl Korčok.

Forró získal v prvním kole 2,9 % a odevzdalo mu hlas téměř 66 tisíc voličů. Ještě před doporučením Forróa, aby jeho voliči dali hlas Pellegrinimu, podle průzkumu agentury AKO zvažovalo 31% jeho voličů, že ve druhém kole podpoří Korčoka, dalších 31 % se ještě rozhodovalo a 11 % by se voleb nezúčastnilo.

Podle stejného průzkumu může Pellegriniho ve druhém kole podpořit až osmašedesát procent voličů Štefana Harabina, který skončil v prvním kole slovenských prezidentských voleb na třetím místě se ziskem necelých 12 % hlasů. Šest procent Harabinových voličů dá ve druhém kole svůj hlas Korčokovi, dalších 16 % voličů se ještě rozhodovalo a 10 % deklarovalo, že k volbám nepůjde vůbec.

Harabin, kterému v prvním kole odevzdalo hlas téměř 265 tisíc lidí, žádného kandidáta svým voličům nedoporučil.

Sobotní první kolo prezidentských voleb vyhrál Korčok (42,5 %) před Pellegrinim (37 %). Druhé kolo se bude konat 6. dubna.

První kolo vyhrál Korčok, Pellegrini čeká v druhém kole prezidentské volby tvrdší kampaň

Volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám