Hlavní obsah

Když zvolíte Korčoka, přijdete o benefity, straší seniory ministr práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množí se útoky na vítěze prvního kola slovenských prezidentských voleb Ivana Korčoka ze strany představitelů vlády premiéra Roberta Fica. Slovenský ministr práce a sociálních věcí Erik Tomáš (Hlas) obvinil bývalého ministra zahraničí z účasti na „antisociálních zvěrstvech“ bývalých vlád na nejvíc ohrožených skupinách obyvatelstva.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr práce, sociálních věcí a rodiny Erik Tomáš (SD-Hlas)

Článek

Stalo se tak na tiskové konferenci ministerstva práce a sociálních věcí k opatřením v zaměstnanosti. Tiskové konference se zúčastnil také předseda parlamentu Peter Pellegrini, který bude Korčokovým soupeřem ve druhém kole prezidentských voleb. Korčok byl šéfem diplomacie ve vládách premiérů Igora Matoviče a Eduarda Hegera.

Konference měla podle deníku Štandard za účel balancování počínání nové Ficovy vlády v porovnání se „třemi lety antisociální hrůzy“, jak Pellegrini nazval působení předchozích vlád. Ty podle něj nechávaly občany ve velkých krizích „napospas osudu“ a z důchodců dělaly „třídní nepřátele“.

Korčok podle Tomáše v případě zvolení do čela státu udělá vše pro pád současné vlády. „Chci lidem, seniorům a všem ohroženým skupinám říct, že pokud se Korčok stane prezidentem a padne tato vláda, přijdete o všechny sociální benefity,“ strašil podle Denníku N ministr voliče. Na tiskové konferenci vystoupil také Pellegrini, který rovněž kritizoval bývalé vlády. Pellegrini řekl, že nedovolí, aby se zapomnělo na období „antisociální hrůzy“.

Pellegrini může ve druhém kole získat většinu voličů neúspěšných kandidátů

Volby

„Během pandemie je zavírali doma,“ řekl Pellegrini. „Odmítali jim zvýšit důchody. Ty minimální důchody, ze kterých se dá sotva přežít, zmrazili a několik let nezvýšili ani o cent. Svoboda a Solidarita (SaS) se důchodcům dokonce pokusila sebrat tu jedinou výhodu, která jim od předchozích vlád zůstala, vlaky zadarmo.“ Proto podle něj do chudoby upadlo dalších 187 tisíc lidí, „převážně důchodců“.

Pro ty ministr Tomáš na tiskové konferenci jako „kompenzaci a náhradu za všechny tyto škody“ oznámil jednorázový příspěvek ve výši 300 eur (7,6 tisíce korun.) K tomu ještě přidal třináctý důchod ve výši 600 eur.

Pro mladé zase oznámil zavedení programu Právo na první zaměstnání, v rámci něhož bude stát firmám proplácet až 90% prvních šesti mezd zaměstnanců, kterým dají jejich první práci. Vztahuje se to nejen na čerstvé absolventy, ale i Slováky, kteří se vrátí ze zahraničí a na Slovensku ještě nikdy nepracovali. Jedinou podmínkou je, že před zaměstnáním stráví aspoň dva měsíce v evidenci uchazečů o zaměstnání a horní hranicí státního příspěvku bude 1318,5 eura.

Zaútočil i Fico

Do kampaně na straně Pellegriniho se v úterý zapojil také premiér Fico, který Korčoka označil za válečného štváče a kandidáta, jenž je připravený sloužit cizím zájmům. Předseda vlády potvrdil, že jeho strana Směr-sociální demokracie ve druhém kole prezidentských voleb podporuje Pellegriniho, který prý na rozdíl od Korčoka nebude Slováky tahat do války.

„Jedná se o to, zda v čele státu bude válečný štváč jako pan Korčok, který bez zaváhání podpoří vše, co mu přikáže Západ, včetně zatažení Slovenska do války, nebo umírněný Peter Pellegrini, který si uvědomuje hodnotu míru. Rozdílný pohled na válku, který tak výrazně odlišuje pana Korčoka od Pellegriniho, bude pro sociálnědemokratické voliče volající po míru nejen rozhodující při volbě ve druhém kole, ale i výrazně motivující,“ dodal Fico ve videu zveřejněném na sociální síti.

Korčok zvítězil v sobotním prvním kole prezidentských voleb se ziskem 42,5 procenta hlasů před Pellegrinim (37%). Oba postoupili do druhého, rozhodujícího kola, které bude 6. dubna.

Fico se pustil do Korčoka

Volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám