Hlavní obsah

Pellegrini se v debatě s Korčokem otíral o Pavla: Generál chce bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský prezidentský kandidát Peter Pellegrini obvinil svého protikandidáta Ivana Korčoka, že chce přispět k pádu současné vlády premiéra Roberta Fica a dostat zpět k moci zkrachované politiky. Pellegrini rovněž obvinil Korčoka, že bude následovat českého prezidenta, který ho přesvědčí, aby podporoval válku na Ukrajině. Řekl to ve čtvrtek v prvním duelu se svým soupeřem před druhým kolem prezidentských voleb, které se bude konat 6. dubna, ve veřejnoprávním Rozhlase a televizi Slovenska (RTVS).

Pellegrini se v prezidentské debatě otíral o českého prezidentaVideo: archiv RTVS:24 a Radio Slovensko

 
Článek

Pellegrini, sám dlouholetý politik, v RTVS obvinil Korčoka, že jako diplomat žil třicet let na účet státu. Současný předseda slovenského parlamentu opětovně zdůraznil, že nikdy nebude souhlasit s vysláním slovenských vojáků na Ukrajinu.

Na Korčokovu adresu řekl, že pokud by se exministr zahraničí stal prezidentem „půjde za bývalým generálem (Petrem) Pavlem a (Emmanuelem) Macronem a ti ho přesvědčí, protože Pavel jako generál chce bojovat“. Korčok reagoval, že je rovněž proti vyslání slovenských vojáků na Ukrajinu.

Základním předpokladem jednání o míru na Ukrajině je podle Korčoka postoj agresora – Ruské federace. „Putin řekl, že není možné jednat o míru, protože cíle Ruska na Ukrajině ještě nebyly dosaženy. Základním zájmem Slovenska je, aby se hranice neměnily,“ dodal Korčok.

Nepojedu do Česka k těm podporovatelům fašistů, zaútočil slovenský prezidentský kandidát

Volby

Pellegrini reagoval, že na Ukrajině je potřeba zastavit palbu, aby neumírali další lidé. „Slovensko nebude podporovat masivní manévry, které tu prezentuje Emmanuel Macron a další státy v čele s Českem,“ dodal předseda parlamentu v době, kdy mezi vládními politiky Česka a Slovenska panují zřejmě nejnapjatější vztahy od rozdělení federace.

Korčok: Pellegrini ví jen, jak sloužit svému stvořiteli

„Kandiduji, abych ochránil to, že máme národně orientovanou a sociálnědemokratickou vládu. Abych nedovolil zkrachovaným politikům, aby se přes vás opět dostali k moci,“ zaútočil Pellegrini v první části debaty.

Pellegrini tvrdil, že podle prvního kola je jasné, že lidé si přejí prezidenta, který bude národní a nebude pochlebovat zahraničí.

Korčok vyjádřil přesvědčení, že klíčem je komunikovat o svém poselství, že prezident má konat bez příkazů a má spojovat. „V prvním kole mi dali hlas konzervativci i liberálové,“ řekl.

„Nedá se spojovat lidi organizováním protestů proti druhé straně a ještě víc rozdělovat společnost,“ kontroval předseda parlamentu. Reagoval tak na shromáždění, které Korčok organizoval po prvním kole prezidentských voleb v několika městech po celém Slovensku.

Korčok pro změnu připomněl, že na mítink na východním Slovensku letěl Pellegrini soukromým letadlem. Předseda parlamentu to označil za „trapné“.

Korčok poté ještě označil Fica za politického stvořitele Pellegriniho. Podle Korčoka premiér Fico škodí zemi, ale na rozdíl od Pellegriniho je originál. „On (Pellegrini) ví jen, jak sloužit svému stvořiteli,“ dodal. Tvrdil, že Pellegriniho řídí Fico.

První kolo vyhrál Korčok, Pellegrini čeká v druhém kole prezidentské volby tvrdší kampaň

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám