Hlavní obsah

Orbán k Pellegrinimu: Vítězství zastánců míru po celé Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K sobotnímu vítězství ve slovenských prezidentských volbách pogratuloval Peterovi Pellegrinimu také maďarský premiér Viktor Orbán. Ten výsledek hlasování označil za vítězství pro zastánce míru v celé Evropě. Orbán se stejně jako Pellegrini vyjadřuje v tom smyslu, že poskytování zbraní Ruskem napadené Ukrajině konflikt jen prodlužuje.

Foto: Profimedia.cz

Peter Pellegrini (vlevo) a Viktor Orbán během březnového setkání v Budapešti.

Článek

„Srdečně blahopřeji Peteru Pellegrinimu k jeho drtivému vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Velké vítězství pro slovenský lid a velká výhra pro zastánce míru po celé Evropě!“ napsal v neděli Orbán na sociální síti X.

Příspěvek zakončil gratulací ve slovenštině: „Blahoželáme, pán prezident!“

Pellegrini spolupracoval s Orbánem a Kremlem, aby se udržel u moci

Evropa

Pellegrini přitom tři dny před sobotními slovenskými volbami poskytl rozhovor maďarské veřejnoprávní stanici M1, v němž chválil Orbána a kritizoval svého volebního soupeře Ivana Korčoka.

Postoj příslušníků maďarské menšiny na Slovensku mohl být v rozhodujícím druhém kole slovenských prezidentských voleb důležitý. Pellegriniho před ním podpořil zástupce této menšiny a neúspěšný prezidentský kandidát Krisztián Forró.

„Budeme nadále pracovat na tom, abychom zlepšovali život Slovákům i všem národnostním menšinám, které zde žijí,“ uvedl pak mimo jiné po svém zvolení Pellegrini.

„Učiním vše pro to, aby Slovensko zůstalo na straně míru, a ne na straně války, ať mě za to kritizuje, kdo chce,“ řekl také v narážce na svůj postoj k válce na Ukrajině.

Orbán vidí kromě Visegrádu také možnost spojeneckého systému suverenistů

Evropa

„Nepodporuji filozofii trvalého udržování vojenského konfliktu tím, že tam budeme již třetí rok posílat zbraně,“ řekl například už dříve Pellegrini. V podobném duchu se dříve vyjádřil také Orbán.

Výsledky voleb Novinky komentovaly ve speciální volebním studiu z Prahy a Bratislavy. Na jeho záznam se můžete podívat ZDE:

Co znamená vítězství Pellegriniho? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám