Hlavní obsah

Rakušan: Nebyl to vládní propadák

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan odmítá, že by komunální volby byly vládní propadák a že by je ovlivnila korupční aféra Dozimetr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Jak hodnotíte výsledky?

Střízlivě to považuji za úspěch. Sice to není na šampaňské, ale když jsem procházel volební mapy, tak výsledky odpovídají tomu, co jsme měli před čtyřmi roky.

Podle ČSÚ jste ztratili 750 mandátů, tak podle mého úspěch nevypadá.

To podle mě není přesně sečtené. Záleží, zda započítáte zastupitele za Starosty za Liberecký kraj a také nezávislé, kteří kandidovali na našich kandidátkách. V takovém případě máme okolo tří tisíc mandátů.

Pokud se podíváte jen na kandidáty, kteří jsou za STAN, tak jste jich měli 1584 a teď jich je jen 937. To je propad. Přičítáte to kauze Dozimetr nebo tomu, že jste ve vládě, která je kritizována za zdražování?

Kromě ANO a SPD ztratily všechny strany. Po tom všem, co se děje, to, že hnutí STAN nezmizelo a patří stále k nejúspěšnějším komunálním stranám, považuji za úspěch. Měli jsme zastoupení v sedmi krajských městech, teď to je v devíti.

Rakušan věří, že Dozimetr STAN nepoškodil

Komunální volby

Po tom, co jsme zažili v posledním půl roce, je skoro osm procent v pražském magistrátu úspěch. Stejně jako že jsme se poprvé dostali na magistrát do Ostravy, kde se nám nikdy nedařilo.

Ale v Senátu vám v prvním kole vypadl místopředseda Senátu Jan Horník a šéf klubu Petr Holeček. Čím si to vysvětlujete?

Důvod je prostý. Koalice Spolu zvolila lepší strategii a my ani Piráti jsme nedokázali udělat lokální dohody o podpoře, stejně jako jsme je měli před dvěma lety. Zmiňujete Petra Holečka, nyní skončil třetí, minule měl podporu TOP 09, která teď proti němu nominovala pana Šarapatku.

Raději bych koalice viděl bez ANO

Nehledejte v tom jen Dozimetr. V Kolíně, v Semilech, v Liberci žádný vliv neměl. Určitě ve větších městech nebo v některých obvodech to někteří brali jako vyjádření nespokojenosti s vládou. Dozimetr bych ze senátních voleb úplně vyškrtl, je tam spousta třetích míst. Ti lidé nepropadli v přízni lidí. Petr Holeček měl 20 procent hlasů jako v minulém prvním kole.

Ale vítězí jen ten první.

Určitě. Také říkám, že se nám nepodařilo získat širokou podporu, jako se to podařilo kandidátům Spolu, a měli bychom se o to také příště pokusit.

Otázkou je, zda v náladě kolem Dozimetru by s vámi chtěl někdo do nějakého souručenství jít?

Dohody se dělaly už v zimě a na jaře. V Brně jsme úspěšně kandidovali s lidovci po Dozimetru. My jsme se rozhodli pro samostatné kandidátky, příště bychom měli zkusit širší dohodu.

V Náchodě už je po volbách jasno

Komunální volby

Ovlivní výsledky vládní fungování?

Nevím proč. Volby ani pro Spolu, ani pro nás nedopadly neúspěchem. Maximálně se budeme bavit o koalicích ve velkých městech nebo o vzájemné podpoře v druhých kolech senátních voleb. Odmítám, že ty volby jsou vládní propadák.

Jak to interpretuje hlavně opozice, která z voleb chtěla udělat referendum o vládě.

A taky se jí to nepovedlo. STAN ze scény nezmizel. Koalice Spolu byla úspěšná.

Prezident mluví o tom, že by vyměnil šest ministrů, nedá se čekat změna v kabinetu?

Já si pana prezidenta jako kolínského rodáka vážím, ale jeho názor na to, koho by vyměnil ve vládě, mi nepřijde zásadní. Také bych vyměnil některé lidi z prezidentské kanceláře a vím, že toho nedosáhnu, stejně jako toho nedosáhne prezident.

Jste ztotožněn s vyjednáváním o koalicích ve městech?

Vyjádřil jsem roztrpčení vůči Plzni, ale ne proto, že tam nechtějí dodržet formát vládní koalice. S tím se nedalo všude počítat. Ale rozhodně odmítám, aby tam byla byť skrytá podpora nějakých extremistů. To mi vadí.

Tedy SPD. A ANO vám nevadí?

Nebudu našim organizacím říkat co mají dělat, ale je jasné, že raději bych ty koalice viděl bez ANO.

Výběr článků

Načítám