Hlavní obsah

Jak se do české politiky zařadila Trikolóra

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické hnutí Trikolóra založil v roce 2019 Václav Klaus mladší. Prosazuje nadřazenost českého právního řádu nad zákony EU, vládu většiny a snižování počtu úředníků. Stojí rovněž proti přijetí eura jako měny v České republice. Hlásí se ke konzervativním hodnotám a hodlá rušit jisté „nebezpečné úřady“. V červnu 2021 se oficiálně spojila se Stranou soukromníků ČR a Svobodnými.

Foto: volimtrikoloru.cz

Logo Trikolóry

Článek

Trikolóra (celým názvem Trikolóra hnutí občanů) se hlásí k tradicím evropské křesťanské civilizace, které jsou podle ní v ohrožení. Chce „rozvíjet humanitní a demokratické tradice naší společnosti a usiluje o uplatňování konzervativních hodnot v politice a v životě společnosti“.

K programovým zásadám uvedeným ve stanovách (ve znění z roku 2020) patří mj.: zrušit „zbytečné a nefunkční či vyloženě nebezpečné instituce a úřady“; „tvrdě potírat organizované skupiny rozkrádající miliardy, nikoli vytvářet policejně-udavačsko-digitální stát, kde se nic nesmí“; chránit přírodu pro lidi, nikoli proti lidem s tím, že „aktivisté nebudou rozhodovat o kůrovci ani o občanech ve chráněných územích“.

Trikolóra usiluje o navazování přátelství se všemi národy světa, „kde to bude jen možné“, zásadní však je suverenita ČR v přijímání zákonů, aby nebyla pouhou „provincií Bruselu”.

Podle svého programu Trikolóra věří, že o místním rozvoji se má rozhodovat na místní úrovni. Chce také snížit administrativní zátěž policistů, aby měli větší prostor pro „výkon obchůzkové činnosti a budování osobní a místní znalosti mezi občany“.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Václav Klaus mladší – zakladatel Trikolóry

Se vznikem Trikolóry je výrazně spojen Václav Klaus mladší, dlouholetý ředitel gymnázií PORG a syn druhého prezidenta ČR Václava Klause. Klaus mladší byl v minulosti členem ODS, v roce 2017 za ni byl zvolen poslancem za Prahu. Získal nejvíce preferenčních hlasů z celé pražské kandidátní listiny občanských demokratů – 22,82 %, 22 635 hlasů.

Před ziskem poslaneckého mandátů působil jako jeden z poradců předsedy ODS Petra Fialy. V roce 2019 byl Klaus mladší vyloučen z poslaneckého klubu i celé strany.

Občanská demokratická strana. Vznik, vývoj a vedení

Volby

Impulzem pro jednání o jeho budoucnosti ve straně se stal výrok na půdě Sněmovny, v němž při debatě před hlasováním o GDPR přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů.

Vyloučení ODS zdůvodnila dlouhodobým Klausovým poškozováním dobrého jména strany, veřejnými útoky na poslance strany, podporou soupeřů ODS (Ladislava Jakla za SPD v senátních volbách na podzim 2018 – pozn. red.) a mj. deklarací, že ve volbách do Evropského parlamentu nepodpoří svou stranu.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková představují hnutí Trikolóra.

V červnu 2019 představil Klaus zakládané hnutí Trikolóra a stal se jeho prvním předsedou. S novým uskupením začala spolupracovat řada politiků, z poslanců například Zuzana Majerová Zahradníková (zvolena za ODS) a v roce 2020 také Tereza Hyťhová (zvolena za SPD).

Přišel čas vzít si naši zemi zpátky, burcoval Klaus ml. u vzniku nového hnutí

Domácí

Vedení hnutí

Vrcholný orgán Trikolóry hnutí občanů se nazývá celostátní sjezd. Schází se podle potřeby, vždy nejpozději do konce funkčního období předsednictva hnutí, tj. nejvýše čtyři měsíce po volbách do Poslanecké sněmovny.

Sjezd volí předsedu a tři místopředsedy, jejich pořadí je stanoveno počtem získaných hlasů. V období mezi sjezdy vede stranu předsednictvo. Stanovený způsob jeho sestavování neomezuje celkový počet jeho členů.

Patří do něj předseda, místopředsedové, předsedové krajských organizací, předseda poslaneckého klubu, podle stanoveného klíče šest poslanců a tři senátoři hnutí (dosud součet 28 osob) a bývalí předsedové, kterým v jejich funkčním období nebyla vyslovena nedůvěra.

Foto: koláž Novinky s použitím www.psp.cz

Zuzana Majerová Zahradníková

Trikolóru vede předsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková, jelikož Klaus mladší v březnu 2021 na svou funkci z osobních důvodů rezignoval. „Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti,“ zdůvodnil rozhodnutí na svém Facebooku.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Historie Trikolóry

Prvními volbami se zapojením Trikolóry se staly opakované komunální volby ve Strakonicích v prosinci 2019. Hnutí zde získalo 3,32 % platných hlasů, na mandát nedosáhlo. V červnu 2020 se konaly doplňovací senátní volby v Teplicích (obvod č. 32). Kandidát Zdeněk Pešek však nepostoupil z prvního kola.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Železný v roce 2020

Na podzim 2020 se volilo obsazení krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Mezi senátními kandidáty se objevil i bývalý generální ředitel TV Nova a europoslanec Vladimír Železný. Žádný z kandidátů však křeslo v horní komoře parlamentu nezískal.

Víme, že bohatství vzniká z práce, a ne z dotací, bráníme národní demokracii a suverenitu České republiky.
Stanovy politického hnutí Trikolóra hnutí občanů

Lépe pro mladé hnutí dopadly krajské volby. Ve Zlínském kraji získala koalice Trikolóry, Strany soukromníků ČR a hnutí NEZÁVISLÍ 5,99 % platných hlasů a tři mandáty, z nichž jeden připadl členu Trikolóry Jaromíru Bernátkovi.

Se Soukromníky sestavilo hnutí společnou kandidátku v Pardubickém kraji a v Kraji Vysočina, žádné zastupitele však koalice nezískala. V dalších krajích hnutí kandidovalo s vlastní samostatnou listinou, nedosáhlo však nikde na nezbytný podíl 5 % platných hlasů v kraji.

Jak volit, aby odevzdaný hlas platil aneb Pravidla volební místnosti

Komunální volby

V červnu 2021 navázala „dlouhodobou spolupráci“ se Soukromníky a Svobodnými. Předsedkyně Majerová Zahradníková vedla její kandidátní listinu TSS v Olomouckém kraji. Koalice se prezentuje na webu pravozit.cz.

Místo koalice (která by potřebovala zisk alespoň 11 % platných hlasů) se strany oficiálně spojily v registru ministerstva vnitra do jedné. Pro postup do prvního skrutinia (přepočtu hlasů na mandáty) tak byl nezbytný zisk 5 %. TSS obdržela 2,76 % platných hlasů, žádné poslanecké mandáty nezískala.

Reklama

Výběr článků

Načítám