Hlavní obsah

Fico: Voliči odmítli bezbřehou podporu války na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) vyhodnotil sobotní vítězství Petera Pellegriniho (Hlas) v prezidentských volbách jako jasné odmítnutí bezbřehé podpory války na Ukrajině. Předseda parlamentu Pellegrini porazil v prezidentských volbách exministra zahraničí Ivana Korčoka.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Robert Fico (vlevo) vedle vítěze prezidentských voleb Petera Pellegriniho

Článek

„Voliči odmítli také politiku tří záchodů, násilné protlačování kontroverzních etických témat slovenské veřejnosti postavené na zcela jiných hodnotách a tradicích,“ tvrdí Fico ve videu, které zveřejnil v neděli na Facebooku.

„Lidé spočítali stvořitelům Ivana Korčoka počínání v čase covidu a zneužívání trestního práva k likvidaci opozice,“ dodal Fico.

Podle předsedy slovenské vlády musí Slovensko počítat s trestem Západu za to, že Slováci zvolili Petera Pellegriniho, a nikoliv Ivana Korčoka, který by „bez váhání doprovodil na Ukrajinu celé slovenské bataliony“.

„Vůbec bych se teď nedivil, pokud by nám teď Evropská komise z čistě politických důvodů skočila na fondy,“ konstatoval Fico.

Politická prasata

Slovenský premiér řekl, že Pellegrini v kampani pocítil, čeho jsou schopna některá „politická prasata v médiích, nevládním sektoru a v opozici“.

Korčok by podle Fica jako prezident „vrčel na vládu z Prezidentského paláce jako dobrman, a kde by mohl, by také pokousal“.

Fico oslovil i voliče opozice. „Máme na některé věci jiný názor, ale to by nemělo vést k nárůstu nenávisti a agresivity, které s takovou intenzitou šíří média. Žijeme ve stejné zemi a měli bychom respektovat, že k dosažení určitých politických cílů se dají použít rozdílné prostředky.“

„My ve vládní koalici máme zájem o demokratickou politickou soutěž, nikoli o přenášení politiky na ulici a vyvolávání vášní jako metody politického boje,“ dodal Fico.

Neformální slovník a tykání. Fico vedle Pellegriniho zářil radostí

Volby

Pellegrini musel podat výkon jako Zeman, napsal slovenský tisk

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám