Hlavní obsah

Neformální slovník a tykání. Fico vedle Pellegriniho zářil radostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD), který vystoupil po boku Petera Pellegriniho (Hlas-SD), promluvil k vítězi slovenských prezidentských voleb ve velmi osobním tónu. „Chci ti poblahopřát k výsledku, o který jsem se pokoušel i já, ale možná mi nebyly dobře nakloněny hvězdy,“ řekl Fico, který neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách v roce 2014.

Robert Fico a Ivan Gašparovič na tiskovce Petera PellegrinihoVideo: Novinky

 
Článek

Slovenský premiér sáhl i k poměrně expresivnímu výrazivu, když poznamenal, že nyní by vítěznému Pellegrinimu mohl říct: „Takto sa to robí do psej matere.“ Výraz do psej matere nemá český překlad, ale volně by se dal přeložit jako „kurník šopa“, tedy zaklení sakra.

Poražený kandidát Ivan Korčok podle Fica ukázal, že „není na tuto funkci připravený“.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Vítěz prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini se vyjadřuje k výsledkům po boku bývalého prezidenta Ivana Gašparoviče a premiéra Slovenska Roberta Fica

Novým prezidentem Slovenska bude Pellegrini

Volby

Vystoupil i Gašparovič

„Nebyli jsme to my, kdo řekl, že prezidentské volby mají být referendem o vládnutí a vládě. A tak doufám, že dáte titulky, že referendum dopadlo dobře,“ vzkázal slovenským médiím Fico s tím, že tato koalice je předurčena vládnout do roku 2027.

„Nemůžu jinak než jen zakřičet: Ať žije Peter Pellegrini, ať žije nový prezident a ať žije Slovenská republika,“ zakončil Fico. Pellegriniho někteří kritici před volbami označovali za loutku Fica, pod jehož vedením před lety vstoupil do vrcholové politiky.

Po Ficovi v Pellegriniho štábu vystoupil slovenský exprezident Ivan Gašparovič. „Takový výsledek jsem nečekal. Pozitivní ano, ale s takovým náskokem, to je těžká práce. Petře, podporovali jsme tě. Ale to neznamená, že s touto podporou máme skončit,“ řekl Gašparovič.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Pellegrini oslavuje vítězství v prezidentských volbách společně s premiérem Robertem Ficem

Pellegrini radost neskrýval

„Dnes před vás předstupuji s obrovskou pokorou a s vděkem. Chci poděkovat všem voličům ve Slovenské republice, všem lidem, kteří přišli k urnám, že mi dali skoro 1,4 milionu hlasů. Je to pro mě obrovský závazek a obrovská čest,“ prohlásil Peter Pellegrini.

„Po tom všem, čím jsem si musel v té volební kampani projít, je to pro mě obrovské zadostiučinění,“ přiznal vítěz prezidentských voleb.

Projev Petera Pellegriniho po sečtení hlasůVideo: Novinky

Dodal, že jako politik je připraven na všechno špatné, kritiku i útoky. „Nedal jsem se žádným útokem ani žádnou špinavostí, intrikou zlomit. Naopak, tuto zlou energii jsem přetavil do pozitivní energie. A ještě víc mě to povzbuzovalo k tomu, abych k lidem promlouval ještě více od srdce,“ řekl.

„Rozhodl jsem se kandidovat na prezidenta Slovenské republiky jen a jen kvůli tomu, že jsem cítil podporu lidí, kteří poctivě žijí a pracují nebo tráví svůj důchod na Slovensku. Kvůli tomu jsem do toho souboje šel,“ doplnil.

Po sečtení 100 % okrsků získal vítězný Pellegrini v druhém kole prezidentských voleb 53,12 % hlasů od 1 409 255 voličů. Poraženému Korčokovi dalo hlas 1 243 709 voličů, tedy 46,87 % lidí. Volební účast dosáhla 61,1 %.

Projev Ivana Korčoka po sečtení hlasůVideo: Novinky

„Tohle vám nezapomenu,“ opřel se poražený Korčok do Pellegriniho

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám