Hlavní obsah

Fico se po volbách neukázal v Pellegriniho štábu. Teď bude muset zabrat, míní politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico se před prvním kolem prezidentských voleb v zemi téměř nezapojil do kampaně ve prospěch Petra Pellegriniho, kterého oficiálně podporuje, a ani po hlasování se neobjevil v jeho štábu. První kolo vyhrál exministr zahraničí Ivan Korčok. Fico o víkendu vyslovil Pellegrinimu podporu, pro jeho úspěch ve druhém kole, které se koná 6. dubna, však zřejmě bude muset udělat víc.

Foto: Robert Fico / Facebook

Robert Fico při hlasování v prvním kole prezidentských voleb

Článek

Fico po sobotních volbách poblahopřál oběma postupujícím a zdůraznil, že stále považuje Pellegriniho za dobrého kandidáta a že premiérova strana Směr-sociální demokracie ho bude nadále podporovat.

„Směr očekává ve druhém kole prezidentských voleb těsný souboj a nadále plně podporujeme kandidáta Hlasu Petera Pellegriniho, který je pro Slovensko lepším řešením než Ivan Korčok,“ uvedl šéf Směru na sociální síti.

K výsledku prvního kola Fico uvedl, že odpovídá analýzám jeho strany a že jde zatím „všechno podle plánu“. Část voličů Směru se podle něj „ze zřejmých důvodů“ prvního kola neúčastnila a část podpořila Štefana Harabina.

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini odmítl televizní debatu a nahrál video

Volby

Denník N uvedl, že probíhající kampaň odhalila, že mezi Ficem a Pellegrinim je stále napětí, když Fico se o volební noci ani neukázal v Pellegriniho štábu.

Před deseti lety kandidovat Fico sám na post hlavy státu a porazil ho tehdy relativně neznámý podnikatel z Popradu Andrej Kiska. Předseda vládní Slovenské národní strany Andrej Danko letos neúspěšně vyzýval Fica, aby v prezidentských volbách opět kandidoval. Fico to neriskoval a podpořil Pellegriniho kandidaturu.

„Dnes musí pomáhat Pellegrinimu, kterého považoval za zrádce v roce 2020, kdy založil Hlas s vidinou, že bude úspěšnější,“ konstatoval list.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda slovenského parlamentu a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini při vyjádření k výsledkům voleb v prvním kole přímé volby nového slovenského prezidenta

První kolo slovenských prezidentských voleb vyhrál Ivan Korčok, když získal přes 42 procent hlasů, Pellegrini dostal 37 procent a třetí Štefan Harabin necelých 12, ostatní kandidáti neměli víc než tři procenta. Volební účast byla necelých 52 procent.

„Pellegrini ke svému vítězství potřebuje, aby zabral i předseda Směru,“ domnívá se politolog Grigorij Mesežnikov. „Musí přesvědčit voliče Štefana Harabina, že Pellegrini je lepší volbou než Korčok. Předpokládám, že se bude snažit Korčoka diskvalifikovat americkou stopou,“ uvedl politolog.

Harabin zatím nedoporučil svým voličům, aby dali svůj hlas Pelleginimu. Tvrdí, že jeho voliči vědí, koho mají volit. „Jsou to národně orientovaní lidé a jejich hlavním úkolem je zachování státu a míru,“ vyjádřil se Harabin o svých voličích.

Mesežnikov však upozorňuje, že pro Harabinovy voliče není Pellegrini dostatečně proruský a vystupuje prozápadně.

První kolo vyhrál Korčok, Pellegrini čeká v druhém kole prezidentské volby tvrdší kampaň

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám